Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

Környezettudatos szemléletformálás az óvodákban és a bölcsődékben is

Újbuda   |   2016, május 20 - 09:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata szeptembertől a bölcsődés gyerekekre is kiterjeszti környezettudatos nevelési programját. Újbuda évek óta kiemelten kezeli az óvodákban folyó ez irányú munkát.

A programban jelenleg csaknem 4 ezer óvodás és családtagjaik vesznek részt, nekik az egész gondolkodásmódjuk, a természetes környezettel való kapcsolatuk pozitív irányba változott. Megismerhették többek között a kerület természeti értékeit, a védendő növény- és állatvilágot. A Budai Sas-hegyi Természetvédelmi Terület vagy a kamaraerdei tanösvény látogatása például számos óvoda éves programjának szerves része.

Mindennek eredményeként egyre több intézmény döntött úgy, hogy országos szinten is elismerteti környezettudatos nevelő munkáját, és zöldóvodává válik. A kerületben immár 11 ilyen intézmény működik. A környezeti nevelés fejlesztésének fő célja, hogy a helyi óvodákban – azok sokszínűségének, egyediségének megtartása mellett – egységes rendszerben működjön a környezettudatos gondolkodásmódra nevelés. Ezt a célt a 2012 óta meghirdetett „Újbuda Környezettudatos Óvodája” elnevezésű fejlesztési program szolgálja.

Az óvodai környezeti neveléshez az önkormányzat már eddig is nagyon sok szakmai és anyagi segítséget nyújtott. Újbuda évek óta kiemelten kezeli az óvodapedagógusok e célú továbbképzését, a környezettudatosságról, fenntarthatóságról szóló programok szervezését, a szakkönyvtár és szakeszközpark bővítését, a kerület természeti értékeinek megismertetését.

A programot az önkormányzat több millió forintos éves támogatásán túl a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a kerületi székhelyű TATA Consultancy Services Limited Magyarországi Fióktelepe is kiemelten segíti. A szponzorok nemcsak az óvodákban folyó környezeti nevelőmunkát jutalmazzák, hanem a programokhoz is csatlakoznak, óvodalátogatásaik során pedig a nevelők kreativitásáról, felkészültségéről, a megvalósított projektek sokszínűségéről is meggyőződhetnek.

Ősztől a bölcsődés kisgyerekek is megtanulhatják, hogyan kell óvni környezetüket, a természetet. Az óvodás gyerekek környezettudatos neveléséről szóló program sikerén felbuzdulva ugyanis Újbuda Önkormányzata a projektet a fenntartásában lévő bölcsődékre is kiterjeszti. Így a kerület gyermekeinek, a jövő nemzedékének környezettudatos szemléletformálását egységes rendszer szerint fogja megvalósítani.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.