Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Környezettudatosak az újbudai gyerekek

Újbuda   |   2018, június 8 - 14:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén a Gellérthegyi Jubileumi parkban rendezték meg a Madarak és Fák Napjához kapcsolódó vetélkedőt. A programon szó volt az év madaráról, a vándorsólyomról, a madarak csőrének sokféleségéről, a baglyokról, fákról és azok terméseiről, továbbá Újbuda természeti kincseiről is. A gyerekeket a Magyar Madártani Egyesület, valamint az Újbudai Pedagógiai Intézet szakemberei segítették.

A Madarak és Fák Napjához kapcsolódó játékos vetélkedőn többnyire ötödik osztályosok indultak. A szervezők főként azokat várták, akik érdeklődnek a természet szépségei, értékei iránt, mindennapi tevékenységük során óvják-védik az élővilágot, részt vesznek környezetszépítő-védő munkákban, valamint jól szerepelnek tanulmányi versenyeken. A regisztrációkor kapott menetlevelet minden állomáson fel kellett mutatniuk a csapatoknak, a szervezők ezeken értékelték őket.

A vetélkedő kezdetekor Hoffmann Tamás polgármester köszöntötte a gyerekeket, majd beszélgetett is velük. Kiderült, hogy sokan közülük szelektíven gyűjtik a szemetet, a ceruzaelemeket elviszik a gyűjtőkbe, nem folyatják a vizet feleslegesen, valamint biciklivel vagy busszal, villamossal, metróval mennek iskolába. Hoffmann Tamás elmondta, hogy a globális felmelegedés, a klímaváltozás jelensége már a gyerekeknek is egyértelmű, ezért a most felnövő generáció sokat tehet a folyamat lassításáért. Szerinte ezért is fontos, hogy a fiatalok minél szélesebb ismeretekkel rendelkezzenek a természetről.

A vetélkedő végén a pontszámok összesítése, majd az eredményhirdetés következett. Minden résztvevő emléklapot, a legjobban teljesítő csapatok oklevelet és ajándékot kaptak. Végül a polgármester színes labdákat ajándékozott a gyerekeknek.

Újbuda Önkormányzata támogatja az iskolai környezettudatos nevelést, ezért is szervez rendszeresen - közösen az intézményekkel - környezetvédelmi programokat, vetélkedőket természet közeli helyszíneken. A következő program szeptemberben vártható és a környezeti nevelésre fókuszál majd – tudtuk meg Hégli Imrétől, az önkormányzat környezetvédelmi osztályának vezetőjétől.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímavédelem – Klímatudatosság  

Újbuda Klímastratégiája 2030-ra egy klímatudatos módon fejlődő kerület jövőképét vetíti előre, ahol egészséges környezetben, az épített és természeti értékeket megőrizve, fenntartható módon fejlődve, az energiafelhasználás hatékonyságát növelve, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentve élünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.