Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 4. szombat, Borbála, Barbara

Koronavírus – elnéptelenednek az egyetemek

Újbuda   |   2020, március 12 - 12:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Intézménylátogatási tilalmat rendelt el a kormány a magyarországi egyetemeken. Mostantól az oktatás csakis távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületeket legkésőbb hétfőtől be kell zárni. Ehhez alkalmazkodva csütörtöktől bezárta kapuikat kerületben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Szent István Egyetem és az Edutus Egyetem.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet csütörtöktől zárják be, a rendes oktatási tevékenységet március 12-től határozatlan ideig felfüggesztik, átszervezik - olvasható az egyetemem honlapján. A hallgatók bizonytalan ideig nem léphetnek az intézmény területére, a kollégistáknak haza kell térniük, kivéve azoknak a külföldi diákoknak, akiknek nem megoldható a hazajutásuk. A rendkívüli munkarend március 23-tól kezdődik távoktatásos formában, a tanulmányokkal összefüggő ügyeik kizárólag elektronikus úton intézhetők.

A BME munkatársai az eddigi rend szerint kötelesek eleget tenni munkaköri feladataiknak, az egyetem területére beléphetnek, de a járványügyi védekezéssel összefüggő korlátozásokat be kell tartaniuk. Az egyetem működtetésével kapcsolatos feladatok ellátása nem változik, a korlátozás az e tevékenységeket végzőkre nem vonatkozik. Ugyanez érvényes a BME területén, az intézmény részére szolgáltatást nyújtó szervezetekre, gazdasági társaságokra és munkavállalóikra.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen sincs oktatás március 12-től visszavonásig. Valamennyi hallgatót távolmaradási kötelezettség terhel, a magyar hallgatóknak a kollégiumi tartózkodási helyükről otthonukba kell távozniuk. A nemzetközi és külhoni hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett. Az ELTE is március 23-tól áll át a távoktatásra. A hallgató személyes jelenlétét igénylő oktatás kivételével az egyetem működése az elrendelt rektori szünet és a tavaszi szünet alatt, valamint azt követően is fennmarad, vagyis az oktatók, kutatók és az adminisztráció munkatársai számára a munkavégzési kötelezettség nem változik.

A Szent István Egyetem is szünetel az oktatás bizonytalan ideig. A hallgatók nem léphetnek az intézmény területére, a távoktatásos rendszerre március 23-tól áll át az egyetem. A kollégiumi tartózkodás, hasonlóan a BME és az ELTE eljárásához, a SZIE-n is csak a hazautazni nem tudó, külföldi hallgatóknak megengedett.

Az Edutus Egyetem rektora is elrendelte az intézmény ideiglenes bezárását, távoktatási formára március 21-től térnek át. A hallgatók nem látogathatják az intézményt, a hallgatói ügyintézés kizárólag elektronikus úton történhet. A kollégiumokat március 13-ig kell elhagyni, a nemzetközi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról  

Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.