Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. hétfő, Albin

Köszönjük az ápolók áldozatos munkáját!

Újbuda   |   2021, február 19 - 17:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

2014 óta február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésnapján ünnepeljük a magyar ápolók napját.

Kossuth Lajos legkisebb húga 1849. április 16-án vette át a tábori kórházak ápolási felügyeletét. Zsuzsanna nem volt szakképzett ápoló, tudása, intelligenciája, kiváló szervező készsége, mások megértése, a sebesültekhez való humánus hozzáállása tette alkalmassá erre a pályára.
A ma dolgozó ápolók is az ő szellemiségét viszik töretlenül tovább. Most, a koronavírus-járvány idején, amikor különösen nagy teher, nagy feladat hárul az egészségügyi dolgozókra, amikor a szigorú előírások, a távolságtartás és az esetleges látogatási tilalom miatt sokszor a családtagok helyett kell tartaniuk a lelket a betegekben, idősekben, kiemelten fontos, hogy a mai nap róluk szóljon. Most ők vannak a frontvonalban, de ez másfajta küzdelem, mint amit 1849-ben kellett megvívni. Aki valaha is szorult kórházi, idősotthoni ápolásra vagy ismerősét kellett az ápolók gondjaira bízni, az pontosan tudja, hogy ők egy olyan, sajnos nem minden esetben kellően megbecsült szakma képviselői, akiket ma is a beteg, elesett emberek iránti odaadás, a tenni akarás tart ezen a pályán.
A magyar ápolók napján gondoljunk azokra, akik most is ott állnak a betegek ágya mellett szakértelmükkel, humánus hozzáállásukkal.

Köszönjük nektek, Önöknek!
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megújul a Dzsungel játszótér  

A mai naptól, március 1-től a tervek szerint júniusig komplex felújítás miatt átmenetileg zárva van a Dzsungel játszótér.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.