Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 11. szombat, Nóra, Lili

Közbiztonsági Tanács alakult

Újbuda   |   2015, január 21 - 11:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Király Nóra közbiztonságért és egészségügyért felelős alpolgármester és Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő közbiztonsági tanácsot hívott össze január 14-re, melyen a rendvédelmi szervek vezetői megvitatták, hogyan lehetne javítani a kerület közbiztonságán.

A fórumon Király Nóra elmondta, hogy a kerület biztonságosságát a polgárőrség megerősítésével, létszámuk növelésével, képzésekkel kell megvalósítani. Folyamatban van a polgárőrök „bázisának” kialakítása, ahol majd edzőtermet, internetezési lehetőséget és kényelmi szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

A polgárőrök toborzása folyamatos, a tagoknak rövid képzés után vizsgát kell tenniük. Tart a polgárőrök egyenruhájának illetve a már levizsgázott, új tagok igazolványának beszerzése. Nagy-Juhák István az Újbudai Polgárőr Egyesület elnöke szeretné, ha az aktív tagok létszáma hamarosan 60 fölé emelkedne.

Közbiztonsági Tanács alakult

Berki Antal rendőrfőkapitány szerint a polgárőrök elsősorban járőrözéssel segíthetnék a rendőrség munkáját, megkétszerezve ezzel az állomány létszámát. Kiemelte, hogy 2014-ben a korábbi évekhez képest százzal kevesebb autót loptak el, a közös munkától az eredmények további javulását, a trükkös lopások és betörések számának látványos visszaesését is várja.

Füri István a közterület-felügyelet képviseletében a kamerarendszerek folyamatos fejlesztési igényét ismertette. Elmondta, a használt szoftverek képesek felismerni bizonyos mozdulatsorokat sőt a körözési nyilvántartásban szereplő rendszámot. Szükség esetén a szoftver riasztja a szolgálatban lévő munkatársat, aki azonnal értesítheti az illetékest. Szerinte a polgárőrök is segíthetnek a kameraképek figyelésében.

Az Újbuda-Prizma Kft. ügyvezetője Lőrincz Gergely a polgárőrséget szívesen látná azok mellett a munkatársai mellett, akik az iskolai csúcsforgalomban segítik a közlekedést. Folyamatban van egy a polgárőrséggel kapcsolatos népszerűsítő kiadvány, amelynek terjesztését a Prizma munkatársai segítenék.

A fórumon felmerült egy a rendvédelmi szerveknek szóló tavaszi szabadtéri rendezvény lehetősége is.

 

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.