Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 12. csütörtök, Gabriella

Közmeghallgatás: továbbra is a tömegközlekedés érdekli leginkább a lakosságot

Újbuda   |   2015, december 4 - 14:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Főként közlekedéssel, környezetvédelemmel és fakivágással kapcsolatos lakossági észrevételek hangzottak el a legutóbbi közmeghallgatáson december 3-án.

A felújítások következtében kivágott fák helyére a növények tulajdonságaiból adódóan nem minden alkalommal lehet azonnal újat ültetni – hangzott el a legutóbbi közmeghallgatáson december 3-án. Büki László városgazdálkodási igazgató a lakossági fórumon hangsúlyozta, az önkormányzat az előírásoknak megfelelően pótolja a növényeket, és gondoskodik róluk a szabályszerűen meghatározott 3 éves fenntartási időtartam alatt. Az igazgató a Zsombolyai utcai fapótlásokkal kapcsolatban türelemre kérte a helyieket.

A Bocskai út-Kosztolányi tér sarkára telepített csaknem egy méteres átmérőjű kővirágcserepek hasznosságáról Hoffmann Tamás polgármester beszélt. Lakossági panasz szerint ezekben a tartókban nincs növény, viszont a járókelők előszeretettel használják szemetesként. Hoffmann Tamás hangsúlyozta, a növények beültetésére szánt díszekből hamarosan kihajtanak a növények, így szerinte garantált az esztétikai élmény.

A legtöbb észrevétel a tömeg- és egyéni közlekedéssel kapcsolatban hangzott el. Sokak szerint több buszjárat (például a 253-as és 240-es) ritkán közlekedik és kevés helyen áll csak meg; más a Dayka Gábor utcai felüljáró csúszásmentesítésével kapcsolatban (amely még nem készült el) véli, hogy az jelenleg balesetveszélyes. Ezek a problémák nem Újbudához, hanem a Budapesti Fővárosi Önkormányzat illetve a Budapesti Közlekedési Központ hatáskörébe tartoznak, melyeket Újbuda Önkormányzata jelez feléjük. A kerület vezetése megnyugtatta a lakosságot, hogy a 7-es buszcsalád járatai nem közlekednek a Budafoki úton, a budai fonódó villamoshálózathoz kapcsolódó átmeneti közlekedési megoldások pedig 2016 januárjában, az átadással megszűnnek.

Napirendi pont volt a gyorshajtás, amely a nagyobb forgalmú útvonalakon okoz balesetveszélyt. Megoldási javaslatként fekvőrendőrök elhelyezése merült fel, ezzel azonban - a járművek hirtelen lassítása, majd gyorsítása miatt – nő a környezetszennyezés. Önkormányzati álláspont szerint amennyiben elengedhetetlen a fekvőrendőr telepítése, a hivatal a biztonságot szem előtt tartva végzi majd feladatát.

T.K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.