Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. vasárnap, Hedvig

Kríziscsomag - A kerület rendkívüli juttatással is segít

Újbuda   |   2020, április 22 - 12:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

A járványügyi veszélyhelyzetben máris nagyon sokan maradtak állás, állandó jövedelem nélkül az újbudai lakosok közül is, és táboruk várhatóan csak növekedni fog a közeljövőben. Számukra új támogatási formákat dolgozott ki a kerület vezetése – a korábban meglévők megtartása mellett.

Az újbudai veszélyhelyzeti krízistámogatást azok vehetik igénybe, akik a járványügyi veszélyhelyzet nyomán elvesztették állásukat vagy nem tudják folytatni korábbi kereső tevékenységüket. A jogosultsági jövedelemhatár egy főre havi nettó 85 600 forint; ha a kérelmező egyszemélyes háztartásban él, és legfeljebb ennyi a jövedelme, akkor legalább 45 ezer forint krízistámogatást kaphat. Legfeljebb 53 500 forintos havi nettó mellett leg­alább 60 ezer forint a támogatás összege. Családban élő kérelmezők – ugyanekkora egy főre jutó havi nettók mellett – leg­alább 70 ezer, illetve 85 ezer forintra számíthatnak. A támogatások maximális értéke 100 ezer forint.

Az önkormányzat bevezeti az újbudai rendszeres élelmiszer-támogatást is – tartós élelmiszercsomag formájában –, azok számára, akiknél az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az 53 500 forintot, és legalább egy kiskorú gyermeket tartanak el. Azok is kérhetik az élelmiszer-támogatást, akik családjában fogyatékkal élő személy vagy tartósan beteg gyermek van, valamint akik egyedül élnek és nyugdíjszerű ellátásban, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban, illetve nyugdíj előtti álláskeresési járadékban részesülnek. A rendkívüli támogatásokat annak ellenére is bevezeti Újbuda, hogy a kormány a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése után rendeleti úton újabb és újabb feladatokat hárított az önkormányzatokra. Ezeket azóta is saját forrásból, jelentős többletkiadások árán, központi támogatás nélkül látják el, miközben kormányzati döntések alapján rendkívüli forrásmegvonásokkal kellett szembesülniük. Újbuda Önkormányzatának is az április elején létrehozott Járványügyi Alapba kell befizetnie meghatározott tételeket, mint például a 2020. évi gépjárműadó 53 százalékát. Emellett a XI. kerületben is komoly bevételkiesést jelent a közterületi parkolás április 6-ától érvényes ingyenessé tétele, az iparűzési adó várható visszaesése, az idegenforgalmi adó év végéig szóló felfüggesztése, vagy a bezárt, esetleg szüneteltetett vállalkozásoktól befolyó egyéb bevételek megszűnése.

Újbuda cselekszik

Mindezek tükrében elkerülhetetlen volt az év elején menetrend szerint elfogadott 2020-as XI. kerületi költségvetés módosítása. Így április 15-én lépett hatályba az a költségvetés, amelyben összesen 3 milliárd forint veszélyhelyzeti céltartalékot hozott létre Újbuda Önkormányzata. A céltartalékot nem az eddig is meglévő, folyamatosan elérhető szociális támogatások rovására képezte a kerület, azokat – mint például a lakásfenntartási, a gondozási, a nevelési vagy a gyógyszertámogatást – továbbra is változatlan összegben és változatlan feltételek mellett vehetik igénybe a jogosultak.

Információ és segítségkérés

Újbuda Önkormányzata a járvány idején információkkal, közvetlen segítségkérési lehetőségekkel is igyekszik minden támogatást megadni annak, aki rászorul. Az idős, egyedül élő embereket segíti az Újbudai Információs Vonal, amelyen az Újbudai Szociális Szolgálat (USZOSZ) munkatársai is fogadják a hívásokat. A call centerben az USZOSZ kollégái és önkéntes óvónők naponta 130–160 hívás fogadásával segítik a kijárási korlátozás miatt otthonukba kényszerült időseket. A +36/1/372-4566-os telefonszámon alapvető élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésével kapcsolatban kérhetnek segítséget, de választ kaphatnak otthoni ápolási kérdésekre is. A szolgálat a járvány idején házhoz szállítja a meleg ételt gondozottainak, és ha arra van szükség, a csekkek befizetésében is segítenek.

A hatósági házi karanténba került kerületi lakosok ellátásában is közreműködik az USZOSZ. Akik külföldről tértek haza, 14 napig nem hagyhatják el otthonukat, és vendéget sem fogadhatnak. Ők szintén kérhetnek segítséget ellátásukhoz a +36/30/461-4627-es telefonszámon.

Kiemelt figyelem a fogyatékkal élőkre

– A koronavírus-járvány a fogyatékkal élők egészségét és életét is veszélyezteti, ráadásul számukra külön veszélyhelyzetet teremt az, ha a gondozó családtag betegszik meg, és a fogyatékkal élő magára marad – emelte ki Bakai-Nagy Zita alpolgármester. – Ezért kérjük a kerület lakóit, hogy aki ismer segítségre szoruló fogyatékos személyeket, vagy maga is az, vegye fel a kapcsolatot velünk az alábbi telefonszámon: +36/1/372-4566 – tette hozzá. A telefonszám elérhető reggel 8 és este 18 óra között.

Lelki támasz szakemberektől

Azoknak, akik nehezen viselik a bezártságot vagy egyedüllétet, netán a veszélyhelyzetet nem tudják könnyen feldolgozni, lelki segélyvonalat is működtet az Újbudai Humán Szolgáltató. Reggel 8 és este 18 óra között szakemberek, pszichológusok mellett a hitéletet támogató lelkész is fogadja a hívásokat a +36/1/688-6990-es vagy a +36/30/461-4627-es telefonszámon.

Háziorvosok, tesztek

– Felépülőben van a két, koronavírussal megfertőződott újbudai háziorvos – tudtuk meg László Imre polgármestertől. Dorogi Gáborral – aki mostanra két negatív teszten is túl van – terveink szerint következő számunkban olvashatnak beszélgetést tapasztalatairól, tanácsairól.

A kerület saját forrásból szerzett be 750 darab Covid-19-gyorstesztet, ezek segítségével lapzártánkkor már megkezdték az Újbudai Idősek Otthona 120 lakójának és dolgozójának tesztelését. A következő napokban sorra kerül az összes újbudai alap- és járóbeteg-ellátásban tevékenykedő újbudai orvos is.

Önkéntesek és képviselők élelmiszercsomagokkal

Nyolc deponálási pontot hozott létre az önkormányzat a kerületben, ahol önkéntesek önkormányzati képviselők irányítása mellett 5300 forintos élelmiszercsomagokat állítanak össze, és visznek ki azoknak, akik nem tudnak bevásárolni, és segítségük sincs. Az alapvető élelmiszereket: tejet, kenyeret, konzerveket, tésztát, zacskós leveseket tartalmazó összeállításban szappant, toalettpapírt, szemeteszsákot is kapnak azok, akik megrendelik a csomagot.

Kötelező maszk a piacokon

A húsvéti hétvége előtt Újbuda Önkormányzata kötelezővé tette a maszk viselését a kerületi piacokon, az első ilyen napon a közterület-felügyelet segítségével közel 2000 maszkot osztottak szét az érkezők között. A kerület kommunikációs vezetője elmondta: az újbudai piacok területén szájmaszk nélkül sem árusok, sem vevők nem tartózkodhatnak, amit a helyszínen ezzel megbízott kollégák ellenőriznek. Kérjük, már az otthonuk elhagyásakor fokozottan figyeljenek arra, hogy magukhoz vegyék, illetve felvegyék a maszkjukat. A maszk kötelező viselése korosztálytól függetlenül mindenkire vonatkozik. A piacon továbbra is fokozottan figyelni kell a kétméteres távolság megtartására, ahogy arra is, hogy csak azt a terméket fogják meg, amit meg kívánnak vásárolni.

Az óvónők is maszkot varrnak

Szép példát mutattak az összefogásról azok a kerületi óvónők, akik maszkok varrásába fogtak. Az általuk készített védőfelszereléseket a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Idősek Otthonába vitte el Bakai-Nagy Zita alpolgármester, hogy ezzel is segítse az önkormányzat az ott dolgozók munkáját, és csökkentse a vírus terjedését.

Újbuda

koronavirus@ujbuda.hu

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.