Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 5. vasárnap, Emese, Sarolta

Kutak engedélyeztetése

Újbuda   |   2019, január 18 - 13:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Felhívjuk a lakosság figyelmét az alábbi fontos határidő-módosításra

Az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi CXXI. törvény 28. §-a módosította 2018. december 21-i hatállyal a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben szereplő határidőt, amely a vízgazdálkodási bírság alóli mentességet határoz meg arra a létesítőre, aki engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített kutat ingatlanán. Ennek megfelelően a vízjogi fennmaradási/üzemeltetési engedélyezési eljárást 2020. december 31-ig kötelesek kérelmezni.

Fontos, hogy ásott és fúrt kutak esetében is le kell folytatni az engedélyezési eljárást abban az esetben, ha a kút nem rendelkezik létesítési engedéllyel.

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkört első fokon a települési önkormányzat jegyzője gyakorolja, így a XI. kerületben a Budapest Főváros XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal Jegyzője. A jegyzői engedély hatálya alá azok a kutak tartoznak, amelyek esetében az alábbiak együttesen teljesülnek: a vízigény magánszemély részéről merül fel (nem gazdasági célú vízigény), háztartási vízigényt vagy háztartási ivóvízigényt elégítenek ki, kizárólag talajvíz illetve parti szűrésű vízkészletet termelnek, nem érintenek vízbázisvédelmi területet és évi legfeljebb 500 m3 a vízkivétel.

Ha a fenti feltételek közül valamelyik nem teljesül, akkor az engedélyt az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnál kell kérni.

Az engedély benyújtásához szükséges dokumentációt a 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet 2. mellékletének II. pontja tartalmazza, a kérelmet 3000 Ft illetékkel kell ellátni.

További információkkal kapcsolatban az Újbudai Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztálya áll rendelkezésükre.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda díjakat

Rangos kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat a kerület fejlődéséért, az újbudaiak életkörülményeinek javításáért, szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett több évtizedes munkát. Az elismeréseket a B32 Galéria és Kultúrtérben adták át július 2-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.