Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 12. vasárnap, Izabella, Dalma

Kutyasuli: időben el kell kezdeni

Újbuda   |   2019, április 26 - 10:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A városi kutyatartás problémái már a kölyök családhoz kerülésével jelentkeznek. Hová vihetem sétálni? El merjem engedni? Nem fogják bántani a nagyok? Felszed mindenfélét, elszalad tőlem, mit tegyek? A bizonytalan gazdát a kutya sem veszi komolyan, egyre kevésbé fogad szót neki.

A kutyaovi egyik fő célja, hogy a gazdákat még a problémák kialakulása előtt megtanítsák az egészséges rangsor felállítására, a kiskutya helyes nevelésére. A kutyák kölyökkorban nagyon kíváncsiak, mindenre fogékonyak, és mélyen elraktározzák ilyenkor szerzett élményeiket. Ezért nagyon fontos, hogy kontrollált körülmények között ismerkedjenek a különböző ingerekkel, a saját tempójukban, semmit sem erőltetve. Játék közben tanulják meg a közösség szabályait, a kommunikáció formáit, hogy mekkora erejük van, és mi az, ami már fáj a másik kutyának.
A szocializáció nagyon fontos, hogy kutyánk jól viselkedjen, jól kommunikáljon emberrel, kutyával egyaránt, nyugodt maradjon városi környezetben, zajos, zsúfolt, ingergazdag helyeken. Az elmaradt szocializáció súlyos viselkedésproblémákhoz vezethet, kiválthat agressziót vagy túlzott félelmet, bizonytalanságot a kutyából. A szocializáció elmaradását valamilyen szinten be lehet pótolni, de sokkal nehezebb és időigényesebb a már kialakult, be­égett viselkedést korrigálni.
A felnőtt kutyák számára indított tanfolyamok célja, hogy a gazdik megtanulják a kutyakommunikáció és -gondolkodás alapjait, a megszerzett tudás birtokában pedig oktatói segítséggel megtanítsák kedvenceiknek az alapvető feladatokat, és elkezdjenek dolgozni a helyes rangsor felállításán. A kutyasuli tehát nemcsak a kutyának fontos, hanem a gazdának is, hiszen az állatnak nem a kiképzőre/oktatóra, hanem rá kell majd hallgatnia. A gazdiknak kell megtanulniuk a kutyájukat kezelni, érzékelni és irányítani.
(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.