Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Legendák színháza Karinthy szellemében

Újbuda   |   2018, június 6 - 15:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Péntek este a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum kertjében hallható a Talány Akusztik zenekar. Az újnyugatos est vendége: Krizsán Edith, női nemzetközi sakkmester lesz.

Az Újnyugat Irodalmi Kör és a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum közös előadása (Legendák színháza – A nagy Karinthy-kalandtúra, 2018. június 8, 18 óra) egyszerre felolvasószínház és koncert, amely egyfajta irodalmi tükörben mutatja be Pest-Budát, részben Karinthy szövegei, részben kortárs alkotói nézőpontból.

Fráter Zoltán irodalomtörténészt idézve: „Karinthy népszerűsége arra is példa, hogy az irodalmi érték és szélesebb olvasói érdeklődés megtalálhatja egymást…” Hasonló céllal született, vagy ha úgy tetszik, Karinthy „útmutatása” szerint, a közönségsiker szótól meg nem rémülve, mégis irodalmi igénnyel működik a Talány Akusztik zenekar is.

A Madách Színházban Jean Valjeant alakító színész-zeneszező, Zöld Csaba és Schwalm Zoltán költő – akinek Gershwin szerelmei / Szép napot! című kötetét nemrég jelentette meg a Napkút kiadó, amit a szerző a 89. Ünnepi Könyvhéten, vasárnap dedikál – immár lemezanyaggá érett repertoárt állított össze. Az együttes énekesnője: Korponay Zsófi, aki a Korál együttes dalaira íródott Angyalföldi balladában is hallható, gitáros-énekese: Blazsovszky Ákos, aki Don Bakert alakítja A pillangók szabadok előadásban (József Attila Színház).

Az est különlegessége, hogy meghívott kortárs írók, költők (Hekl Krisztina, Szűgyi Zoltán, Bolemant László, Kéringer Gábor, Debreczeny György) mellett – az áprilisi, igen sikeres A nagy szimultán produkcióra utalva – ismét egy hazai sakklegenda lép színre az Újnyugat Irodalmi Körrel : Krizsán Edith, magyar bajnok, női nemzetközi mester. Aki a zenés színjáték után szimultán-játékra várja a nagyérdeműt!

Az előadás művészeti vezetője, rendezője: Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Plusz irodalmi folyóirat főszerkesztője. A két házigazda: Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum vezetője – aki a Karinthy-család újbudai életéről, „igazmeséiről” is mesél majd a Ménesi úti gyűjtemény közönségnek –, és Horváth Gábor Miklós, költő.

Az előadás ingyenes!

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.