Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 4. csütörtök, Bulcsú

Mag - szoboravatás az Egyetemisták parkjában

Újbuda   |   2014, október 2 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Felavatták Borza Teréz a Mag című szobrát az Egyetemisták Parkjában szeptember 29-én. Az alkotás az ELTE Innovatív Kutatója Díj kisplasztikájának mintájára készült.

Borza Teréz Ferenczy Noémi díjas porcelán-szobrászművész 2009-ben nyerte el porcelán kisplasztikájával az ELTE Innovatív Kutatója Díj megalkotását. Azóta minden évben ezt a szobrot kapják a díjazottak, és ezt a szobrot ültette át köztéri formába is a művész. A helyet az Egyetemisták Parkjában maga nézte ki, ezért is jelentkezett az önkormányzat köztéri szobor pályázatára. A képviselő-testület öt művész munkájából választotta ki a "Mag" című alkotást.

A szobrot Preisinger Éva, az Újbudai Kulturális Intézet igazgatója és Frei Zsolt, az ELTE tudományos, kutatásszervezési és innovációs ügyekért felelős rektorhelyettese leplezte le. - Az ELTE Innovatív Kutatója Díj arra utal, hogy a mag, ha jó talajba hullik, kihajt és újabb értékek születhetnek - méltatta Feledy Balázs művészeti író a szobrot. - Ez a tudás a tanítás magja is, Borza Teréz ezt a magot jelenítette meg - tette hozzá.

A szobor a nevezetes sütői mészkőből készült, amely évtizedek óta a magyar köztéri szobrászat kő alapanyagú munkáinak jellemző matériája.

HL

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átlátható Újbuda  

Átláthatósági megbízottja van Újbudának, Nagy Zoltánt június 3-án nevezte ki László Imre polgármester.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.