Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 30. szerda, Jeromos

Májusban alakul meg az új Országgyűlés

Újbuda   |   2018, április 25 - 09:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Összehívta az április 8-án megválasztott Országgyűlés ülését a köztársasági elnök. Ezzel kezdetét veszi a rendszerváltás utáni nyolcadik parlamenti ciklus.

Május 8-án 10 órára hívta össze az április 8-i parlamenti választások után az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök. A választás egyértelmű eredményére tekintettel Orbán Viktort, a Fidesz–KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel az államfő a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére – áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében. Ezzel egyidőben Áder János felkérte az országos listáról mandátumot szerzett pártok és pártszövetségek listavezetőit, hogy kezdjék meg az Országgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos tárgyalásokat.
Az alakuló ülést az államfő nyitja meg, majd tájékoztatást ad a megválasztott képviselők megbízólevelének átvételéről. A választásról a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be az Országgyűlésnek. A képviselők a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat elfogadása után esküt tesznek, majd vita nélkül határoznak a választási beszámolók elfogadásáról. Ezt követően jelentik be a frakciók megalakulását.
Az április 8-i parlamenti választás egyéni választókerületi eredményét megállapító döntésekkel szembeni kifogásokat lapzártánk után bírálja el az NVB. A választás országos listás eredményét legkésőbb április 27-én állapítják meg a listás, a levélszavazási és az egyéni választókerületi eredményekről kiállított jegyzőkönyvek alapján.
Az eddig ismert adatok szerint a Fidesz–­KDNP-nek 133 képviselője lesz az új Országgyűlésben (ez a mandátumok 66,83 százaléka), a Jobbik huszonhat, az MSZP–Párbeszéd húsz, a Demokratikus Koalíció kilenc, a Lehet Más a Politika nyolc parlamenti helyet kap. Egyéni választókerületből került be az Együtt egy jelöltje és egy független jelölt, valamint egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is.
Az újbudai polgárok két egyéni választókerületben adhatták le voksukat. A 2. számúban 69 335 választópolgárt tartottak nyilván (az átjelentkezettekkel és a külképviseleteken regisztráltakkal együtt), közülük 55 006 fő szavazott (80,78 százalék). Ebben a választókerületben Simicskó István honvédelmi miniszter (Fidesz–KDNP) megőrizte 2014-ben megszerzett egyéni mandátumát, a szavazatok 42,16 százalékával. A teljes XXII. kerület mellett Újbuda egy részét is magában foglaló 18. számú választókerület 77 546 választópolgára közül 60 978 járult az urnákhoz (78,4 százalék). Itt az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Molnár Gyula szerzett mandátumot a szavazatok 41,45 százalékával.
(MTI–Újbuda)
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.