Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 19. szombat, Nándor

Matematika az én világomban

Újbuda   |   2018, március 12 - 16:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szent II. János Pál Iskolaközpont még tavaly nyáron nyerte el az Erasmus+ program Matematika az én világomban pályázatát, a résztvevők már több szakmai egyeztetésen is túl vannak. A projekt lényege a matematika hétköznapi összefüggések szerint megfogalmazása és oktatása.

A projekthez kapcsolódó első nemzetközi találkozón a Szent II. János Pál Iskolaközpontból Gintner Neszta tanító és Papp Ágnes Veronika tanár vett részt az angliai Tavistockban, ahol nemcsak a projekt előkészítésére és az ismerkedésre került sor, hanem bepillanthattak két helyi iskola munkájába. A projekt második nemzetközi találkozóját január közepén tartották, ezúttal Hatvani Virág igazgatóhelyettes és Papp Ágnes Veronika szaktanár közreműködésével. A találkozón elbírálták egy korábbi nemzetközi logópályázat terveit; Bauer Blanka, a Szent II. János Pál Iskolaközpont 6. b. osztályos tanulója harmadik helyezett lett munkájával.

A magyar résztvevők a kötelező szakmai munka mellett ellátogattak az iskolaközpont spanyol partnerintézményébe, az arahali Maestro José Rodrígues Aniceto Óvoda és Általános Iskolába, ahol bepillanthattak a helyi matematikaoktatásba. „A diákok fidget spinnerrel számoltak törteket, közösen főztek, nemzetközi utazásokat terveztek internet segítségével és a nálunk is népszerű tangram játékot is felhasználták. Sok színes ötlet a tanárainkat is megihlette – írta beszámolójában Papp Ágnes Veronika.

A projekt során a matematikát a hétköznapi összefüggések szerint fogalmazzák meg, például szerepel a tananyagban a bevásárlás, a közlekedés, illetve egy edzésterv összeállítása is.

- Szeretnénk megerősíteni a matematika használhatóságát, leépítenénk azt az előítéletet, miszerint „én sem voltam jó matekból, tehát a gyerekemnek sem fog menni”- áll a beszámolók egyikében.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Választási eredmények Újbudán  
 

Országosan 48,45 százalékos részvételi aránnyal zárult az október 13-án megrendezett önkormányzati választás. A XI. kerületi névjegyzékben szereplők több mint fele (57,83 százalék) ment el voksolni - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. A választói akarat értelmében Dr. László Imre, a Momentum-Dk-Mszp-Párbeszéd-Lmp közös jelöltje lett Újbuda polgármestere, a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte, ugyancsak az ellenzéki összefogás (Momentum-Dk-Mszp-Párbeszéd-Lmp) pártjait képviselve. (Az adatok 100 százalékos feldogozottságúak, de az eredmények nem véglegesek.)

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.