Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

Medve matek a BME-n

Újbuda   |   2020, március 6 - 13:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Csaknem 50 iskola 280 diákja vett részt az élményalapú matematika tanulását célzó műegyetemi programokon.

A matematikáról közérthetően, érdekesen, gyereknek és szülőknek egyaránt: ez a rendezvényünk lényege – hangsúlyozta a február 29-én tartott Medve Matek Élménynapról Lángné Lázi Márta, a BME Természettudományi Kar (TTK) Matematika Intézet Analízis Tanszékének egyetemi docense, az esemény intézményi főszervezője. Hozzátette, a TTK régóta együttműködik a Matematika Összeköt Egyesülettel, ezúttal a helyszínt és önkéntes segítőket biztosított a programokhoz.

A tehetséggondozást évtizedek óta szívügyének tartó oktató elmondta, az első Gyerekegyetem tábor után a szülők közül sokan megkérdezték: mikor szerveznek olyan programot, amire ők is jöhetnek, mivel a gyerekek rengeteget mesélnek az élményeikről otthon. Ez inspirálta a Gyerekegyetem Plusz rendezvények életre hívását. Akár az egész család számára kínál szórakoztató programot a Medve Matek Élménynap is. - A programok sikere nem véletlen: a diákok egy teljesen más szemlélettel, hozzáállással találkozhatnak itt az oktatás során, amelyek révén egészen nehéz, elvont matematikai – vagy más természettudományi – kérdésekkel ismerkedhetnek meg. A mumusnak tekintett tantárgyakról pedig azt mutatjuk meg, miképpen kapcsolódnak a mindennapi életünkhöz – hangsúlyozta a főszervező, hozzátéve, fontos annak az elősegítése is, hogy a gyerekek az iskolai évek során tanuljanak meg logikusan gondolkodni, érvelni, másokat meghallgatni és megérteni, mondandójukat érthetően megfogalmazni: mindennek a matematika is az alapját képezi.

A Medve Matek Élménynap a Medve Matek rendezvénysorozat és A Matematika Összeköt Egyesület nyílt napja, ahol bárki részletes tájékoztatást kaphat a szervezet, valódi közösségi élményt nyújtó ingyenes programjairól, valamint ki is próbálhatja annak egyes elemeit. A nagysikerű találkozókra évente több mint tízezren jönnek el. Az élménynap egyben a modern tehetséggondozás iránt érdeklődő, ilyen munkát folytató matematikatanárok és tanárszakos hallgatók eszmecseréjének színtere is, amelyből a szervezők reményei szerint minden résztvevő profitálni tud. Az idén a BME E és H épülete adott helyet a rendezvénynek, amelyre sok kisdiák első alkalommal érkezett. 132 hatodikos, vagy fiatalabb tanuló, 85 hetedikes és nyolcadikos, valamint 63 gimnazista diák és 57 tanár volt a BME vendége. Összesen 48 településről jöttek tanulók: többségük Budapestről és az agglomerációból, de szombathelyi, pécsi és nyíregyházi résztvevő is volt.

Az Élménynapnak ebben az évben is fontos eleme, hogy a tanári kerekasztal során a szakemberek nyugodt, kollegiális körülmények között vitathatták meg a szakmai kérdéseket. A nyitóelőadást Holló Szabó Ferenc, az ELTE TTK Matematikai Intézet munkatársa, a Magyar Matematikai Múzeum (MaMa) alapító vezetője, Ericsson-díjas ismeretterjesztő tartotta.

Idén sem hiányozhattak a programból a kiscsoportos foglalkozások: egyebek mellett az origamival, kódoló játékkal és fraktálelméleti kérdésekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A rendezvényen határterületi témák is szóba kerültek, mint hogy miért nem vagyunk racionálisak, valamint a matematika és a filmek kapcsolata.

Az élménynapra valamennyi műegyetemi karról érkeztek önkéntesek. - A történetünk tipikus: középiskolás diákokként ismerkedtünk meg a medve matektáborral, ahol nagyon jó társaságot találtunk. Itt ragadtunk, és mára egyetemista segítőként veszünk részt a programokon – mondta Almási Nóra harmadéves BSc mérnök-informatikus hallgató.

- Én középiskolásként, a tizedik osztály elvégzése után mentem először a táborba – árulta el Fülöp Anna végzős MSc-s gyógyszervegyész hallgató, aki ezúttal szervezőként érezheti, hogy a gyerekek adják vissza azt a hálát és örömöt, amit ő is érzett annak idején. A két önkéntes origami foglalkozást tartott főként az 5-12. évfolyamos diákoknak.

forrás:bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímavédelem – Klímatudatosság  

Újbuda Klímastratégiája 2030-ra egy klímatudatos módon fejlődő kerület jövőképét vetíti előre, ahol egészséges környezetben, az épített és természeti értékeket megőrizve, fenntartható módon fejlődve, az energiafelhasználás hatékonyságát növelve, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentve élünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.