Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. péntek, Előd

Még többen tanulhatnak robotprogramozást

Újbuda   |   2018, szeptember 12 - 12:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén tavasszal a IX. Robotprogramozó Országos Csapatversenyen az újbudai csapatok kiemelkedő eredményeket értek el, köztük egy bajnoki címet is. A sikerek igazolták, hogy jó döntés volt két éve elindítani az élményalapú robotprogramozó szakköröket, amelyek most folytatódnak.

Az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. és a Gyerek­akadémia közös kezdeményezéseként az elmúlt két tanévben több száz diák tanult tíz kerületi általános iskolában tizenöt robotprogramozó szakkörben. A második esztendő már fantasztikus eredményeket hozott: áprilisban, a IX. Robotprogramozó Országos Csapatversenyen az ötödikesek korcsoportjában az Újbudai Robotok 1-es csapata lett a bajnok, a hatodikos fiúk harmadik helyezést értek el, míg a hetedik–nyolcadikosok csapata nyolcadik lett.
A nagy siker után az önkormányzat számára magától értetődő, hogy idén is folytatja és anyagilag is támogatja ezt a kezdeményezést. A 2018/2019-es tanévben induló alapszintű szakkörökre a kerületben lakó, illetve az újbudai általános iskolák valamelyikében tanuló negyedikes–ötödikes, valamint hatodikos–hetedikes–nyolcadikos diákok jelentkezhetnek. Az október elejétől kezdődő foglalkozásokat havonta négy alkalommal, minden héten ugyanazon a napon tartják az iskolákban Lego Mindstorms EV3 robotok segítségével. A maximum 15 fős foglalkozások időtartama másfél óra (kétszer 45 perc).
Azok a gyerekek, akik részt vettek a tavalyi oktatáson vagy már rendelkeznek ilyen ismeretekkel, emelt szinten, haladó csoportokban tanulhatják a robotprogramozást. A tavalyi nyertesek számára lesz egy tehetséggondozó, versenyző csoport is. Robotprogramozásból minden évben olimpiát is rendeznek, így drukkolhatunk, hogy az országos siker után a nemzetközi mezőnyben is kimagaslóan szerepeljenek az újbudai gyerekek.
Újdonság, hogy idén a legmenőbb Raspberry Pi 3 Model B-hez kapcsolódó, elsősorban felsősöknek ajánlott kezdő tanfolyam is indul, ahol az otthoni elektronikai eszközök működtetésének programozását és a Python nyelvet tanulják a résztvevők. Akik ide jelentkeznek, a szakkör végén maguk tudnak majd zenelejátszót, riasztót és lakásvezérlőt programozni, ami – LED-ekkel szimulálva – adott időben kapcsolja fel és le a lámpákat. Megtanulhatnak olyan termosztátot is készíteni, amely automatikusan vezérli a szobai hőmérsékletet.
A kurzusok díja havonta 12 ezer forint, de az önkormányzat támogatásával az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. iskolánként 15 gyermek részvételi díjának 80 százalékát megtéríti, szüleikre tehát csupán havi 2400 forint hárul. A jelentkezőket az előző tanév tanulmányi eredményein alapuló prioritási sorrendben támogatják. Az első féléves tanfolyam vizsgával zárul, ennek alapján a Smart 11 Kft. a legjobb eredményt elérő diákokat további támogatásban részesíti, így ők csökkentett havi díjfizetéssel vehetnek részt a második félévi kurzuson. A vizsgán a teljes tandíjat fizető tanulók is számot adnak tudásukról, és eredményeik alapján bekerülhetnek a következő félévben támogatottak körébe.
A programozás tanulása fejleszti az algoritmikus gondolkodást, ami segít gyorsabb, intuitívabb és kreatívabb megoldásokat találni az élet bármely területén. A tanfolyam emellett a gyerekek pályaválasztási orientációjához is hozzájárulhat, hozzásegítheti a diákokat, hogy kedvet kapjanak az informatikával összefüggő piacképes szakmák valamelyikéhez. Újbuda Önkormányzata elkötelezett az oktatás digitális fejlesztése iránt, ezért az iskolák számítógépes parkjának fejlesztése és az okostantermek kialakítása mellett ezzel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a kerületi gyerekek a lehető legjobb esélyekkel induljanak az életben.

A tanfolyamra a jelentkezési határidő: 2018. szeptember 21.
Jelentkezni az alábbi oldalon az űrlap kitöltésével lehet: https://smart11.ujbuda.hu/robotok

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.