Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 26. hétfő, Dömötör

Megáldották a megújult bencés tanulmányi házat Péterhegyen

Újbuda   |   2018, szeptember 25 - 14:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egy évig tartó átalakítás után megáldották a Pannonhalmi Főapátság péterhegyi tanulmányi házát. A visszaköltöző szerzetesek a hívekkel együtt adtak hálát szeptember 22-én.

A tanulmányi ház rendház, amely helyet ad hittanóráknak, közösségi alkalmaknak, otthont ad a Budapesten tanuló bencés és premontrei növendékeknek, fiatal szerzeteseknek. A megújult és akadálymentes tanulmányi házban kibővült a különféle rendezvények számára helyet biztosító tér, mely ugyanakkor mobil falakkal változó méretűvé alakítható lett. Az épületet energetikailag is korszerűsítették, biztosították a házban lakó szerzeteseknek a rendház jellegű életmódhoz szükséges tereket, melyek jól elkülönülnek a ház egyéb funkcióitól.

A szombat délutáni ünnep a Szent Szabina-kápolnát a Szent Benedek Tanulmányi Házzal egységbe kapcsoló kerengőben kezdődött. Az igeliturgiát Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát vezette, megáldotta a megújult épület belsejét, majd az ünneplő közösség is birtokába vette azt. A szabinás hívek, közösségek, „a házhoz tartozó világiak” nevében Schubert Tamás hitoktató, a Szent Imre-gimnázium magyartanára szólt. A házszentelő agapéján a Szent Szabina-kápolna közösségének Kakukkfű kórusa adott elő izlandi Mária-éneket.

Hazánk egyetlen Szent Szabina vértanú patrocíniuma alatt álló temploma 1934-ben épült a Péterhegyen, a helyi németajkú lakosság XVIII. századi kőkeresztje mellett. A kéttornyú kis templomban állították fel Magyarországon az első körüljárható, nép felé forduló oltárt.

forrás:magyarkurir.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online formában emlékezünk meg '56-ról  

A járványveszély miatt idén elmarad a nyilvános megemlékezés a Móricz Zsigmond körtéren, de az 1956-os forradalom kitörésének 64. évfordulójáról igyekszünk méltó módon megemlékezni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.