Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 17. vasárnap, Antal, Antónia

Megjelent a Pont magazin októberi száma

Újbuda   |   2019, október 14 - 15:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tóth Márton, az A-Híd OSC-Újbuda Európa-bajnoki ezüstérmes vízilabdázója saját példáján keresztül mesél a Pont magazin címlapinterjújában Újbuda színfoltjairól. A család, a sport és a vallás kapcsolata mellett a gasztronómiáról, kedvenc helyeiről, kerületi kötődéséről és jövőbeni terveiről is kérdezzük októberi számunkban.

A kerület kulturális főutcáján, a Bartók Béla Boulevardon hozzászokhattunk mára hangulatos kávézókhoz, közösségi terekhez. A Bartók Béla út és a Ménesi úttalálkozásánál a gasztronómia, a közösségi tér és a zene most újabb ponton is összeér a Ménesi Borbárban. Mátyási Roland, a borbár létrehozója úgy mutatja be a helyet, mint a közös zenélés és a különleges borvacsorák színterét.
A Gellért-hegyen ugyan ma már nincs szőlő, a magyar borászat lángját azonban innen is táplálják mind a mai napig. A Kertészeti Egyetem parkjában, a Budai Arborétumban sétálva az egyetem gyökereit kerestük, és a Borászati Tanszék múltjában elmerülve meg is találtuk. Hiszen a borkultúra egyenesen a kezdetekig, Entz Ferencig repít minket vissza.
A fiatal vállalkozók segítésére általában nincs felvértezve egy önkormányzat, Újbudán azonban egy 2014-es összefogás eredményeként hagyománnyá vált akerületi vállalkozópalánták támogatása. Minden ősszel meghirdetik az újbudai Hallgatói Start Up versenyt, ahol a négy legjobb egy-egy millió forint pénzjutalmat kap. Az elmúlt évek tapasztalatairól, tanulságairól is beszámol a magazin.
Ami a mozinak az animáció, az a színháznak a báb: olyan eszköz, amellyel a színpadon sok minden „kiváltható”. A független bábprodukciókat bemutató Manna Matinésorozat idén harmadik alkalommal indul útjára a B32-ben. A projekt fiatalművészeknek ad állandó játszási lehetőséget, és a nagyközönséghez is közelebb hozza azt a műfajt, amit sokszor – tévesen – a gyerekmesékkel azonosítanak. A Pont magazin a bábot mint a drámajáték eszközét is bemutatja egy, a Kelenvölgyi Közösségi Házban induló színházi foglalkozássorozat kapcsán.


(Pont)

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Sajtóközlemény  

Újbuda polgármestere feljelentést tett az EMMI frissen kinevezett helyettes államtitkárának korábbi ügyében

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.