Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. hétfő, Lukács

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe

Újbuda   |   2021, szeptember 21 - 14:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

Ros hásáná, és Jom kipur ünnepét követi a szukot az őszi zsidó ünnepkör lezárásaként, amely egy hét plusz két napon át tartó sátoros örömünnep, amikor a zsidók kivonulnak egy épített sátorba, és ott emlékeznek közösen őseik negyven évet át tartó sivatagi vándorlására. A biztonságból, a bizonytalanságba költöznek ilyenkor, hogy felidézzék elődeik megpróbáltatásait. A hagyomány szerint 70 különféle néppel kerültek kapcsolatba a vándorlás idején, ezért 70 áldozatot mutatnak be szukot idején.

A sátor a béke és a vendéglátás szimbóluma. Elsőként, szeptember 20-án este Újbuda vezetőit látták vendégül a Károlyi téri zsinagógában, hogy együtt töltsék az ünnep első napját. A közös ima után a kertben felállított sátorban folytatódott az ünnep, ahol Radnóti Zoltán rabbi köszöntötte László Imrét és Molnár Gyulát, majd az ünnep hagyományairól, az ilyenkor fontos szokásokról beszélt. A polgármester is viszonozta a köszöntést, és megosztott néhány régi történetet családja múltjából, illetve az Izraelben vele történt eseményekből, az összegyűlt közösséggel.

“A negyven év egyiptomi vándorlás ideje alatt mindig volt tető a zsidóság feje felett” - nyilatkozta a Bét Sálom Zsinagóga rabbija Radnóti Zoltán, akitől megtudtuk, hogy ilyenkor Isten óvó kezében bízva költöznek ki a szabadba.“ Ez egy örömteli, vidám és nyugodt ünnep, amikor az őszi betakarítást is ünneplik a nádfedeles, kézzel épített sátorban. Az ünnepség során több misztikus szimbólum megjelenik, egyebek mellett az ünnepi csokor, amelyet a citrusalma (etrog), mirtusz, fűzfa és pálma ágak alkotnak. A napi istentiszteleteket követő körmenet végén a csokrot minden égtáj, illetve lefelé és felfelé irányokba is mozgatják, jellegzetes mozdulatokkal, miután áldást mondanak.

A körmenet során hangzanak el azok a dalok amelyek refrénjében szerepel a “hosáná” szó, amely annyit tesz “Segíts meg!” Ebből a bibliai kifejezésből ered a magyar, keresztények által is használt hozsánna szó.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.