Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 4. csütörtök, Kázmér

Megkezdődött az ’56-os ünnepségsorozat

Újbuda   |   2016, október 21 - 12:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola diákjainak előadásával vette kezdetét az 1956-os szabadságharc és forradalom 60-ik évfordulójának ünnepségsorozata. Az eseményen Hoffmann Tamás polgármester hangsúlyozta, „bár a forradalmat 1956. november 4-én leverték a szovjetek, a szabadság mégis győzött 1989-ben”.

Az 1956-os történelmi zászlóval vonultak be a katonák az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola ünnepségére, amivel kezdetét vette a kerületben a szabadságharc és forradalom 60-ik évfordulójára szervezett emlékezés. Az eseményen az önkormányzat vezetői is részt vettek. Hoffmann Tamás polgármester elmondta: „1956-ban nem egy, hanem sok száz hőse volt a forradalomnak. Mai ésszel szinte már felfoghatatlan, hogy 60 éve honnan vették a bátorságot a forradalmárok”. Hozzátette: „a forradalmárok mindig fiatalok”, ahogy 1956-ban is tizenéves fiúk és lányok küzdöttek. Csak Budapesten legalább ezren harcoltak, és közülük mintegy százan még 16 évesek sem voltak. A legfiatalabb, a 13 éves Pöttöm becenevű fiú, alig volt nagyobb puskájánál. - Bár a forradalmat 1956. november 4-én leverték a szovjetek, a szabadság mégis győzött, 1989-ben – fejezte be beszédét Hoffmann Tamás.

Az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola hatodikosai a szabadságharc és forradalom résztvevői, valamint az áldozatok előtt tisztelegtek történelmi áttekintésükben. A gyerekek korhű ruhában, korhű díszletek előtt elevenítették fel az 1956. október 23. és november 4.-e közötti legfontosabb eseményeket. Előadásukat archív rádiós- és televíziós bejátszások gazdagították, majd a „Ha én rózsa lennék” című dal következett, amelyet a szereplők együtt énekeltek. Az ünnepség 1989-es rendszerváltást rögzítő híradós felvételekkel, az akkori ideiglenes magyar kormány vezetőjének, Szűrös Mátyás szavainak felidézésével zárult.

Az általános iskolások ünnepélyén, a magát ’56-os forradalmárnak nevező Hirippi Lajos is részt vett, aki szerint fontos, hogy a fiatalok ne feledjék, kiknek köszönhetik szabadságukat.

H. S. – T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Közbiztonsági ellenőrzés a Kelenföldi pályaudvaron  

Szerda délután és este a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése, a közterületi szabálysértések, bűncselekmények megelőzése, megakadályozása, az azokat elkövetők elszámoltatása céljából szervezett közbiztonsági ellenőrzésre került sor a Kelenföldi pályaudvaron és környékén.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.