Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. péntek, Előd

Megkezdődött az Újbudai Ősz

Újbuda   |   2019, augusztus 28 - 10:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

A 8. Kelenföldi Lecsófesztivállal vette kezdetét augusztus 25-én az önkormányzat őszi rendezvénysorozata. A szabadtéri főzés és közösségi programok kedvelőit idén is számos program várja, a következő hetekben egymást érik Újbuda egy-egy városrészében a koncertek, főzőversenyek, közös mulatságok.

A hagyományos Kelenföldi Lecsófesztivál idén nyolcadik alkalommal várta a városrész lakóit, kicsiket és nagyokat közös főzésre és kikapcsolódásra. – Azért kezdtük el nyolc-kilenc évvel ezelőtt ezeknek a programoknak a szervezését, hogy a kerületben élőknek lehetőséget biztosítsunk az igényes szórakozás mellett arra is, hogy könnyebben megismerjék az adott városrész értékeit, hagyományait és könnyebben tudjanak kapcsolatot kialakítani a közvetlen környezetükben élőkkel – mondta Hoffmann Tamás. A kerület polgármestere hozzátette: ebben az évben is úgy állt össze az Újbudai Ősz sorozat, hogy mindenkinek legyen lehetősége a kikapcsolódásra, akár egy-egy finom étel elkészítéséről, akár egy-egy hangulatos koncertről vagy közös sportolásról legyen szó, miközben még közelebb kerülhetnek egymáshoz az Újbudán élők.

A Kelenföldi Lecsófesztivál idén is hamisítatlan retró hangulatban telt, ahol a vidámságról és jó zenéről Vastag Tamás koncertje gondoskodott. A kora reggeltől délutánig tartó program nem csak a felnőttek szakácstudományáról és szórakozásáról szólt, a rendezők gondoltak a kisebbekre is. Míg a felnőttek kifőzték Kelenföld legfinomabb lecsóit, a gyerekek rajzversenyen, arcfestésen és közös táncoláson is részt vehettek. A lecsófőző versennyel kapcsolatban Kozma Dávid főszervező elmondta: a csapatokban közel ötven résztvevő mutathatta meg főzőtudományát és bárki megkóstolhatta a végeredményt. A főzéshez az önkormányzat adta a paradicsomot, a paprikát és a hagymát. A zsűri a csapatok egy-egy tagjából állt össze, elnöke Ludányi Attila, a korábbi Lecsófesztiválok szervezője volt. Akárcsak tavaly, idén is a Dél-kelenföldi Óvoda csapata lett a Kelenföldi Lecsókirály.

Az őszi szabadtéri főzések sora Gazdagréten folytatódik, az idén debütáló Csíki Fesztiválon, augusztus 31-én, ahol székelykáposzta-főző verseny és számos szabadtéri program várja az érdeklődőket. Másnap, szeptember első napján a halászléfőzők mérhetik össze tudományukat, ugyancsak Gazdagréten.

T. E.

,

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.