Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. kedd, Mihály

Megtartották az év utolsó testületi ülését Újbudán

Újbuda   |   2019, december 19 - 16:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

December 19-én, rendes ülés keretében több fontos kérdésben is döntést hozott Újbuda képviselő-testülete. Sürgősségi eljárásban többek között azt a javaslatot is elfogadták, amely a Hamzsabégi sétány védelmét és annak zöldövezeti besorolását kezdeményezi, valamint döntöttek arról is, hogy az Újbudán működő szakkollégiumokat pályázati rendszerben támogatják. A testület határozott a „Családbarát Vállalkozás Újbuda” és a „Felelős Vállalkozás Újbuda” díjak odaítéléséről is: a díjakat az önkormányzat újévi rendezvényén adják majd át a nyerteseknek.

A testület Bakai-Nagy Zita alpolgármester javaslatára határozott arról, hogy a Fehér Kereszt Baráti Kör Kiemelten Közhasznú Egyesülettel 2020. január 1. napjától 2027. december 31. napjáig gyermekjóléti feladattal összefüggő ellátási szerződést köt a helyettes szülői szolgáltatás két férőhelyen történő biztosítására. A testület határozatában rögzítette, hogy nem kívánja megemelni a közterület-használati díjak mértékét. Mindezek mellett meghosszabbította az önkormányzat a tulajdonában lévő ingatlanban működő kerületi köznevelési intézmények igazgatóinak megbízási szerződését a közétkeztetéssel, a nyári napközis táborokkal és a szünidei étkeztetéssel kapcsolatban. Újbuda Esélyegyenlőségi Programjának felülvizsgálatát is elfogadta a testület, kiemelte e terület fontosságát és vállalta a jövőbeli tervek megvalósítását. Támogatta a testület Barabás Richárd kulturális alpolgármester előterjesztését, amely alapján felmondták a Talentum Művészeti Nonprofit Kft.-vel kötött közszolgáltatási szerződést.

Újbuda azért sürgette, hogy a Hamzsabégi sétányt zöldövezetnek nyilvánítsák, mert a jelenleg utcaként nyilvántartott terület az elmúlt évtizedekben a környezetében élők kedvelt köztere lett. A Ferencváros-Kelenföld között tervezett vasúti pályafelújítás miatt veszélybe került Hamzsabégi sétánnyal kapcsolatban a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes szerve 2020. január 20-án, 14 órakor nyilvános közmeghallgatást tart a tanácsteremben.

A testület egyhangúlag támogatta továbbá annak a 10 millió forintos pályázati alapnak a létrehozását is, amellyel a közelmúltban megszületett minisztériumi döntés eredményeként a hazai szakkollégiumok költségvetését a Nemzeti Tehetségprogramban jelentősen csökkentették. Mivel Újbudán több ilyen szakkollégium is működik, az önkormányzat ezzel a pályázati kerettel vállal felelősséget működési feltételeik biztosítására.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.