Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 26. hétfő, Dömötör

Megújult a Sziklatemplom feletti kereszt díszkivilágítása

Újbuda   |   2018, október 9 - 10:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Erdő Péter bíboros áldotta meg a Sziklatemplom keresztjének új díszkivilágítását.

A Fővárosi Önkormányzat támogatásával újult meg a Gellért-hegyi kereszt díszvilágítása, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldott meg a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt Sziklatemplom búcsúja alkalmából. Az eseményen részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes, Hoffmann Tamás polgármester, Molnár László alpolgármester és a több újbudai tisztségviselő is.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra úgy fogalmazott: Budapest és a magyar nemzet hányatott sorsának és időszakának szimbóluma is lehet a Gellért-hegy déli oldala. Emlékeztetett rá, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendet, a pálosokat 1950-ben – a többi rendhez hasonlóan – feloszlatták, az Államvédelmi Hatóság betört a Sziklatemplomba, amelynek bejáratát két méter vastag betonfallal zárták le. A falat 1989-ben bontották el, akkor juthatott csak ismét természetes fény a templom bejáratához, amely „az állhatatosságnak és a jövőbe vetett bizalomnak köszönhetően újra Budapest egyik lelki központja lett” – emelte ki. A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a templom feletti keresztet 1949-ben bontották el, visszaállítására 2002-ben került sor. - Bízom benne, hogy ez a kereszt immáron éjszakai díszkivilágításában is méltón hirdeti majd az itt élők hitét, áldozatvállalását és a mindenkori újrakezdés reményét – tette hozzá.

Soltész Miklós államtitkár szerint eddig halványan világított a kereszt a pálos atyák temploma felett. Úgy véli, az továbbra is egy jel lesz azon a hegyen, ahonnan a magyar kereszténység története is indult.

Erdő Péter bíboros számára öröm, hogy Budapest közepén kereszt emelkedik a Duna fölé. Szerinte a fénylő kereszt a remény jele, Krisztus feltámadása emlékeztet mindenkit az isteni szeretetre, amely mindenkit örök boldogságba hív.

1938 után ismét Budapest lesz 2020-ban a Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus házigazdája, az erre való felkészülés miatt támogatta a Főváros a Sziklatemplom feletti díszkivilágítás kiépítését. A világkongresszus sikeréért közel háromszáz katolikus hívő imádkozott a templombúcsú napján a helyszínen.

- Újbuda és Budapest egyik büszkesége ez a kereszt - nyilatkozta lapunknak az eseményen részt vevő Hoffmann Tamás polgármester. Újbuda több helyszínt is ad a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus számára, ezért is örömteli, hogy a pálosok Sziklatemploma feletti kereszt éjszakai világítása megújulhatott és a nagy esemény egyik szimbólumává vált – mondta.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online formában emlékezünk meg '56-ról  

A járványveszély miatt idén elmarad a nyilvános megemlékezés a Móricz Zsigmond körtéren, de az 1956-os forradalom kitörésének 64. évfordulójáról igyekszünk méltó módon megemlékezni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.