Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Mementó Szmolenszkért

Újbuda   |   2018, április 6 - 15:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Átadták Budafokon a 2010-es légikatasztrófa emlékművét, a Hajó utca és Duna folyam közötti területen. A Mementó Szmolenszkért című alkotás ünnepi avatóján beszédet mondott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

„Magyarország szolidaritást vállal a lengyel néppel. Ezt üzeni a Mementó Szmolenszkért emlékmű” – mondta Németh Zsolt. Az országgyűlési képviselő hozzátette: a két ország útjai a történelem folyamán mindig találkoztak, a lengyel-magyar barátság segített átlendíteni a nemzeteket a legnehezebb időszakokon. Németh Zsolt reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a jövőben továbbra is megmarad a szoros barátság és együttműködés a két ország között.

A lengyel-magyar barátságnak mély gyökerei vannak, amelyek a nemzetek történelmének régmúltjára nyúlik vissza. A barátság viszont nemcsak a múltról szól, azt ápolni, építeni kell, hogy legyen jövője is – fogalmazott Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnöke. Hozzáfűzte: „Nem lehet úgy gondolni a jövőre, hogy közben ne emlékezzünk Magyarországra, Orbán Viktorra és a Fideszre, ugyanis a mi barátságunk a közös út a szabad európai nemzetek jövőjéhez.” A politikus a nyolc évvel ezelőtti szmolenszki tragédiára is emlékezett, ahol 96 ember lelte halálát, köztük a testvére, Lech Kaczynski akkori lengyel államfő is.

„1989-ben találkoztam először Orbán Viktorral, a Nagy Imre temetésén elmondott beszéde alatt éreztem meg igazán a szabadság szelét. A mai esemény legalább olyan megható, mint a huszonhét évvel ezelőtt történtek” – vont párhuzamot Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Aláhúzta: a mai lengyel történelmet nem lehet megérteni a szmolesznki tragédia nélkül, Lech Kaczynski emlékművével a magyarok hidat építettek a megértéshez. Szerinte közös emlékezés nélkül nem létezhet a népek barátsága, amely a nemzetek jövőjét is befolyásolja.

Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy Lengyelország Közép-Európa vezető országa, hiszen négyszer akkora a területe és a lakosságszáma, mint Magyarországnak. Ha Lengyelországot támadják, akkor Közép-Európát, bennünket is támadnak, s amikor kiállunk Lengyelország mellett, tesszük ezt a magyar-lengyel barátságért és magunkért is – jelentette ki. A miniszterelnök párhuzamot vont a Nagy Imre-temetésen elhangzottakkal: huszonhét éve ő is azt gondolta, hogy Európa a jövőnk, de ma már úgy látja, „mi vagyunk Európa jövője”. Hangsúlyozta: olyan Közép-Európát akarunk, ahová soha nem térhetnek vissza a huszadik században átélt szörnyűségek, ezért az emlékezés közben a szmolenszki áldozatoktól örökölt feladatokra is összpontosítani kell. „Isten áldja Lengyelországot, Isten óvja Magyarországot!” – zárta gondolatait Orbán Viktor.

Ujbuda/MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.