Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 25. kedd, Pál

Minden eddiginél alacsonyabb a Duna vízállása

Újbuda   |   2018, október 16 - 13:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Duna több pontján a valaha mért legkisebb vízállás alá süllyedt a vízszint. Budapestnél 71 éves rekord dőlt meg - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Rekord alacsony a vízállás a Dunán, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a vízállás a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul. Hétfő délután négy centiméterre volt az 1947-es rekordtól, ami 51 centiméter, és folyamatosan csökken a vízszint. Kedden délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 centiméter volt a vízállás. Ez 2 centiméterrel alacsonyabb a valaha mért legkisebb vízszintnél, amit 1947. november 6-án rögzítettek. Az OVF szerint a következő pár napban további negatív vízállásrekordok születnek.
Kedden a nap első felében a Budapest alatti szakaszon is több helyen megdőlt a valaha mért legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is.
Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet. A hajósok a http://www.hydroinfo.hu/Html/gazlo/gazdun.html oldalon a nap 24 órában tájékozódhatnak az aktuális gázlóadatokról - tették hozzá.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az Infórádióban felhívta a figyelmet arra, hogy ez csak relatív vízállás. - A nagyobb folyóinkon a 19. században határozták meg a nulla pontok magasságát, egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítették. Azóta előfordultak kisebb vízállások is, így ezeket negatív jellel jelöljük. A nulla csak egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzuk meg - mondta. Hozzátette: ha Budapesten a vízállás nulla centiméter lenne, az nem jelenti azt, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón, a víz mélysége még ebben az esetben is jó néhány méter.
Az előrejelzések szerint a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítanak - írta közleményében az OVF.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda vezetése nem támogatja a Tétényi úti üzletközpont eladását

Újbuda vezetése nem támogatja a Kelenföldi Városközpont eladását - derült ki Dr. László Imre újbudai polgármester legutóbbi, civilekkel folytatott nyilvános egyeztetésén. A kerület vezetője szerint a városközpont értékesítésére kiírt pályázatra nem érkezett olyan beadvány, amely összhangban lenne a környékbeliek deklarált elképzeléseivel, ezért a következő testületi ülésen javasolni fogja, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a pályázatot. Mivel a romos állapotú üzletközpont felújítása továbbra is fontos cél, Újbuda arra kéri a fővárost, hogy a Kerületi Építési Szabályzat lakossági igényeken alapuló módosításáig ne adja el az ingatlant.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.