Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 25. hétfő, Pál

Mindent a központi felvételiről

Újbuda   |   2019, január 17 - 14:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Január 19-én 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok.

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére 55 000-en jelentkeztek; a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin közel 9 600-an, a 8 évfolyamoson közel 6 000-en vesznek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak.

Központi írásbeli vizsgát csak a gimnáziumok és a szakgimnáziumok írhatnak elő. A 2018/2019-es tanév felvételi eljárásában 425 középiskola (64%) határozta meg egy vagy több feladatellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen részt vegyenek a központi írásbeliken. A vizsgával kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján itt olvashatók.

Az eduline összegyűjtötte a legfontosabb kérdéseket és válaszokat:

Mikor és kik írják pontosan a 2019-es középiskolai központi felvételit?

2019. január 19-én, szombaton 10 órától írják a negyedik, a hatodik és a nyolcadik osztályos felvételizők, akik vagy hat vagy nyolc évfolyamos gimnáziumba, valamint a középiskola 9. évfolyamára jelentkeznek.

Mit lehet, illetve kell maguknak vinniük a diákoknak a vizsgára?

Diákigazolvány vagy személyi igazolvány mindenképpen szükséges, hogy ott legyen a diákoknál a vizsga napján. Ami az írásbelit illeti pedig, a matematika feladatsornál a rajzokat ceruzával, a többi feladatrészt pedig tollal kell írniuk. Ezenkívül használhatnak vonalzót, körzőt, szögmérőt, de számológépet már nem. A magyar nyelvi feladatlapnál pedig nem használhatnak egyéb segédeszközt a diákok.

Mennyi idejük lesz a diákoknak a feladatlapokra és összesen hány pontot szerezhetnek?

A magyar nyelvi és a matematika feladatlap kitöltésére 45 percük lesz a diákoknak. Mindegyik vizsga tíz feladatból áll, amellyel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek. A két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani - hívja fel a figyelmet az oktatas.hu

Mikor lesz eredménye a vizsgáknak?

Három héten belül minden vizsgázót (2019. február 7-éig) tájékoztatnak az eredményekről.

Kik írhatnak pótló írásbeli vizsgát?

Pótló írásbeli vizsgát azok a diákok írhatnak, akik az azt megelőző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni, és az iskola igazgatója is úgy döntött, hogy megírhatja a pótló feladatlapot.

Ismételni lehet az írásbeli vizsgát például javítás céljából is?

Vizsgaismétlésre egyáltalán nincs lehetőség, minden tanuló csak egyszer írhatja meg a központi írásbeli vizsgát.

Mikor tartják a pótló írásbeli vizsgákat?

2019. január 24-én 14 órától írhatnak pótló írásbeli vizsgát egyes felvételiző diákok.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Az oltásnál nincs jobb megoldás  

A Covid-19 elleni oltás hatásosságáról, az esetleges mellékhatásokról, az elérhető információkról kérdeztük dr. Komáromi Zoltán háziorvost és dr. Falus Ferenc korábbi tisztifőorvost.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.