Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Mindent a központi felvételiről

Újbuda   |   2019, január 17 - 14:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Január 19-én 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok.

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére 55 000-en jelentkeztek; a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin közel 9 600-an, a 8 évfolyamoson közel 6 000-en vesznek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak.

Központi írásbeli vizsgát csak a gimnáziumok és a szakgimnáziumok írhatnak elő. A 2018/2019-es tanév felvételi eljárásában 425 középiskola (64%) határozta meg egy vagy több feladatellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen részt vegyenek a központi írásbeliken. A vizsgával kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján itt olvashatók.

Az eduline összegyűjtötte a legfontosabb kérdéseket és válaszokat:

Mikor és kik írják pontosan a 2019-es középiskolai központi felvételit?

2019. január 19-én, szombaton 10 órától írják a negyedik, a hatodik és a nyolcadik osztályos felvételizők, akik vagy hat vagy nyolc évfolyamos gimnáziumba, valamint a középiskola 9. évfolyamára jelentkeznek.

Mit lehet, illetve kell maguknak vinniük a diákoknak a vizsgára?

Diákigazolvány vagy személyi igazolvány mindenképpen szükséges, hogy ott legyen a diákoknál a vizsga napján. Ami az írásbelit illeti pedig, a matematika feladatsornál a rajzokat ceruzával, a többi feladatrészt pedig tollal kell írniuk. Ezenkívül használhatnak vonalzót, körzőt, szögmérőt, de számológépet már nem. A magyar nyelvi feladatlapnál pedig nem használhatnak egyéb segédeszközt a diákok.

Mennyi idejük lesz a diákoknak a feladatlapokra és összesen hány pontot szerezhetnek?

A magyar nyelvi és a matematika feladatlap kitöltésére 45 percük lesz a diákoknak. Mindegyik vizsga tíz feladatból áll, amellyel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek. A két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani - hívja fel a figyelmet az oktatas.hu

Mikor lesz eredménye a vizsgáknak?

Három héten belül minden vizsgázót (2019. február 7-éig) tájékoztatnak az eredményekről.

Kik írhatnak pótló írásbeli vizsgát?

Pótló írásbeli vizsgát azok a diákok írhatnak, akik az azt megelőző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni, és az iskola igazgatója is úgy döntött, hogy megírhatja a pótló feladatlapot.

Ismételni lehet az írásbeli vizsgát például javítás céljából is?

Vizsgaismétlésre egyáltalán nincs lehetőség, minden tanuló csak egyszer írhatja meg a központi írásbeli vizsgát.

Mikor tartják a pótló írásbeli vizsgákat?

2019. január 24-én 14 órától írhatnak pótló írásbeli vizsgát egyes felvételiző diákok.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.