Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. csütörtök, Iván

Nappal a katedráról tanítja, éjjel a mikrofon mögül szórakoztatja a diákokat

Újbuda   |   2015, július 15 - 16:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az összetartó tanszéki közösség és a Műegyetemen átélhető tudományos szabadság lelkesíti Vad Jánost, aki – munkájával összhangban – egy nagy fordulaton járó rockandroll zenekar énekese.

- Az a típusú tanár vagyok, aki nem jár a diákok nyakára. Inkább ’rendelkezésre állok’ azért, hogy a mérnökjelöltek vegyék el tőlem azt a tudást, amire szükségük van – fogalmazott Vad János, a Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. A diákok pedig figyelnek rá, és értékelik önállóságukat. Vad János ugyanis rendre kiemelkedő helyen szerepel az Oktatás Hallgatói Véleményezése (OHV) felméréseken, 2013-ban pedig elnyerte a kari, majd az egyetemi hallgatói képviselettől a „Gépészkar Kiváló Oktatója”, valamint a „Műegyetem Kiváló Oktatója” címeket. Egyetemi tanárként nagy jelentőséget tulajdonít a diákok visszajelzéseinek, és ahogy fogalmazott, az elismerés a legnagyobb érték számára. - Egy ilyen díjnak – a formalitások kizárásával – valódi, mély tartalma van. Közvetlenül azok értékelik a munkámat, akiknek szolgáltatok, akiknek átadom a tapasztalatokat - mondta. Vad János nemcsak a szakmai pályafutása során ápol aktív kapcsolatot a mérnökjelöltekkel, zenekarát rendszeresen meghívják gépészkari diákrendezvényekre. A műegyetemi oktató a Vadhús Együttes énekes frontembere. Vad János szerint „a banda önmeghatározása: 'geronto-punk'. A Vadhús a kapuzárási pánikban kap két kézzel a ’rakenroll’ után”. A társaság sodrós, ahogyan a frontember állítja, „a még élő, és a már feldolgozott hús körül forgó muzsikát" közvetít. A zenekar eddigi kollégiumi fellépéseit siker övezte. Ez komoly megtiszteltetés a GPK tanszékvezetője számára, aki a rockandroll elveit – „rock” mint szilárdság, és „roll” mint pörgés – a mérnöki munkában és az oktatásban is érvényesíti.

Vad János folyamatosan nyomon követi a diákok véleményét, és tananyagait e visszajelzésekre figyelemmel alakítja. A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

forrás:bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ovi-Foci már a Lurkó óvodában is  

Az Újbuda Önkormányzata, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. és az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány összefogásával megvalósult sokoldalú sportpályát június 22-én Bakai-Nagy Zita és Orosz Anna alpolgármesterek avatták fel a Dél-Kelenföldi Óvoda Újbudai Lurkó Telephelyén.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.