Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. csütörtök, Csilla, Noémi

Nem csak ügynöklisták vannak a mágnesszalagokon

Újbuda   |   2017, április 25 - 14:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az újbudai Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség vendége volt Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese. A történész, szociológus az állambiztonsági mágnesszalagokkal kapcsolatos kutatásokól beszélt.

Befejezte az állambiztonsági mágnesszalagok vizsgálatát és javasolta azok titkosításának feloldását a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) valamint a Nemzetbiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Ezzel kapcsolatban a NEB elnökhelyettese, Máthé Áron tartott előadást a KDNP újbudai irodájában, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség kerületi csoportjának szervezésében. Kiderült, hogy bár a mágnesszalagokon található adatok nagy része személyekre vonatkozik, de vannak például titkos, konspirált lakásokra vonatkozó információk is. A „szalag” elnevezés ráadásul megtévesztő, hiszen az adatokat átmentették korszerű adathordozókra, tehát az 58 ezer adattípus biztonságosan megőrizhető.

A kutatás során már feldolgozták, hogy a volt állambiztonsági szervek mely rendszer szerint, milyen adatokat rögzítettek, ám az azokhoz tartozó részletes történeti kiértékelés még hátra van. - Nem mindegy, hogy valaki beszervezett ügynökként, annak kapcsolataként vagy egy tervezett beszervezés célpontjaként került a névsorba, és az sem mindegy, hogy a beszervezés után milyen tevékenységet végzett – mondta Máthé Áron.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a papír alapú rekordokhoz hasonló adateljárást tart jónak, ezek tudományos kutatás céljára, illetve - érintettség vélelme esetén - magán betekintésre évek óta hozzáférhetők.

B. Gy.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megnyíltak a Bóbita új csoportszobái  

Befejeződött a férőhelybővítés a Bóbita bölcsőde új épületrészében, ahol a 28 új férőhely kiszolgálására helyet kapott két foglalkoztató – a hozzá tartozó fürdetővel és két átadóval –, valamint nevelőtestületi terem, pszichológusi szoba, sószoba és raktár.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.