Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 30. hétfő, András, Andor

Nem csökken az e-kártya népszerűsége

Újbuda   |   2016, augusztus 16 - 12:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rohamosan terjed az idén bevezetett elektronikus személyi igazolvány, az év kezdete óta már mintegy kilencszázezer magyar állampolgár igényelt e-kártyát – derül ki a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) által a Magyar Hírlapnak küldött adatokból.

Az új igazolvány amellett, hogy vizuá­lisan tartalmazza a régi személyazonosító igazolvány adattartalmát, egy olyan beépített chippel is rendelkezik, amely tárolja társadalombiztosítási és adóazonosító jeleket, valamint a tulajdonos döntésétől függően az ujjlenyomatot és az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatokat.
Az online szolgáltatások igénybevételére is használható kártya a különböző funkciókat megtestesítő adatcsoportokat egymástól elkülönítetten tárolja. A kártyafunkciók közül csak az az egy lehet aktív, amelyet az adott kártyaolvasó oldaláról megszólítottak, és amelyhez az elfogadói jogosultsági feltételek biztosítottak. Az új személyi kártya úti okmányként is használható, ingyenes, a 18. életévüket betöltöttek esetében érvényessége hat évig tart. A 65. életévet betöltöttek kérhetik, hogy részükre határidő nélküli igazolványt állítsanak ki. A KEKKH által lefolytatott közvélemény-kutatás szerint az állampolgárok döntő többsége (95 százaléka) már hallott az e-kártyáról, és tudja, hogy elektronikus ügyintézésre is használhatja.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Társasházak működésével kapcsolatos információ  

2020. november 17. napján hatályba lépett a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet , amelynek 2. alcíme a társasházakra vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazását szabályozza.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.