Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. hétfő, Vencel

Nemzetközi projekt indult az élhetőbb Duna-partért

Újbuda   |   2015, március 2 - 11:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tavaly decemberben kezdték meg működésüket az Élhető Duna Partok-Dunai Gyöngysor címmel indult, tíz országra kiterjedő nemzetközi multi-projekt magyarországi munkacsoportjai, melyhez a XI. kerület önkormányzata is csatlakozott. A program a múlt héten a főépítészek tanácskozásával Újbudán folytatódott.

A nemzetközi programhoz csatlakozott települések, illetve városrészek főépítészei február 26-án gyűltek össze és egyeztették fejlesztési elképzeléseiket a Duna-part minél szélesebb körű - szabadidős tevékenységet, turizmust, valamint a természeti és kulturális örökséggazdálkodást is magába foglaló - hasznosításáról. A tanácskozásnak Újbuda adott helyet, ahol Hoffmann Tamás polgármester arról beszélt, hogy a kezdeményezés remek lehetőség a kerület mintegy 7100 méter hosszú dunai partszakaszának megújulására.

A program célja a Duna magyarországi partvidékének rendezettebbé és élhetőbbé tétele, komplex települési-, turisztikai, terület- és vidékfejlesztési elősegítése, összehangolása belátható időn belül. A nemzetközi projektben 135 magyarországi település vesz részt abban bízva, hogy a vonzó turisztikai attrakciók (várak, kastélyok, római romok), kulturális és természeti örökségek hálózatából létrejöhet egy jól eladható "gyöngysor", melynek "gyöngyszemeit" a gyalogos, kerékpáros, lovas, vízi zöld és kék túra útvonalak rendszere fűzné egybe. - A kenutúrák komfortfokozata kevésbé kiépített, mint a franciaországi vagy tőlünk északabbra fekvő folyókon - mondta Szilvássy István, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének (MTTSZ) elnöke, aki szerint a kerékpáros túra útvonalakra is szaggatottság jellemző, ezért elsődleges szempont a különböző települések rendezési, szerkezeti terveinek, építésügyi szabályzatainak és az úgynevezett integrált településfejlesztési stratégiáinak összehangolása. Ezt a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége koordinálja, a meglévő dokumentumok pedig megalapozzák, hogy az önkormányzatok pályázzanak a Széchényi 2020 programra, illetve más uniós forrásokra.

H.L.

Nemzetközi projekt indult az élhetőbb Duna-partért

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.