Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 12. csütörtök, Gabriella

Népszerűek Újbuda korszerű intézményei

Újbuda   |   2019, április 24 - 11:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szülők százai keresték fel áprilisban az újbudai óvodákat – az intézmények a nyílt napokkal igyekeztek segíteni a nehéz döntésben, hová járjon majd a gyermek. Május 6. és 10. között kell beíratni azokat a kicsiket, akik idén augusztus 31-éig betöltik a harmadik életévüket. Újbuda óvodái rendkívül népszerűek, ám minden kerületi lakos gyermekének jut hely.

Május 6. és 10. között kell óvodába íratni azokat a gyermekeket, akik idén augusztus 31-éig betöltik a harmadik életévüket. A legalább napi négyórás óvodai nevelés kötelező; felmentést ötéves korig lehet kérni, a törvény szerint az óvodavezető és a védőnő egyetértésével kell döntenie erről a jegyzőnek. Speciális helyzetben vannak azok a harmadik születésnapjukat 2019. szeptember 1. és 2020. április 1. között ünneplő két és fél éves gyermekek, akiket szüleik már idén óvodába adnának. Az ő jelentkezésüket akkor lehet elfogadni, ha minden Újbudán lakó háromévest sikerült elhelyezni az óvodákban.
A férőhelyek száma a sok jelentkező ellenére nem okoz problémát. Tavaly közel 1400-an jelentkeztek az újbudai óvodákba, ahol összesen 1458 hely állt rendelkezésre – vagyis mindenkit sikerült elhelyezni. Idén a férőhelyek száma tovább bővül a Sasadi Óvoda Törcsvár utcai épületének bővítése során + 60 férőhellyel.
Az természetesen előfordult már korábban – és lehet példa rá idén is –, hogy egy-egy népszerűbb óvodába vagy óvodai telephelyre a rendelkezésre álló helyeknél többen jelentkeztek, ilyenkor az óvodavezetés a szülőknek elfogadható megoldást igyekszik javasolni. A jogszabály szerint a gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, amelynek körzetében lakik, vagy ahol szülője dolgozik. De az agglomerációból érkezőknek is kézenfekvő választást jelentenek a XI. kerületi felújított, korszerűsített, bővített intézmények.
Újbuda részben a jól fejlett infrastruktúrája miatt lehet a legnépszerűbb kerület a családot alapítók körében, amit nemcsak a beruházások magas száma, hanem a beköltözések intenzitása is mutat. A népszerűség növekedésével párhuzamosan az önkormányzat 2017-ben komplex fejlesztési stratégiát készített a köznevelési, oktatási és szociális intézményekre vonatkozóan. Így lehet biztosítani, hogy folyamatosan korszerűsödő óvodákban jusson hely a kerületben élő kicsiknek.

 ovodak_altalanos_informaciok_2019.doc

A bizalom a legfontosabb

Az óvoda választásánál az elsődleges szempont, hogy a szülő bízzon a pedagógusban. Az persze ráadás, ha az óvoda eszközei újak, a szobák szépek, és ha a nevelési programban olyan elemeket talál, amelyek tetszenek neki – mondja Tóth Ildikó, az Észak-kelenföldi Óvoda vezetője.

Mi számít az óvoda választásakor? Az otthonhoz vagy a munkahelyhez legyen közel a gyerek?
Minden gyermeknek a szüleivel töltött idő a legfontosabb. Miközben senki sem szeretné a fél városon végigrángatni a kicsit, azt is figyelembe kell venni, hogy jó-e neki, ha hajnalban elbúcsúzik tőlünk, majd este lát minket. Természetesen az óvodaválasztást ezen kívül még sok minden befolyásolja, például ha a nagyobb testvér már jár valahova, vagy ha éppen a kisebbekkel van a szülő otthon.

A különórák, a tornaterem, a sószoba, vagy az épület és a játékok állapota a fontosabb? Miket kérdeznek a szülők?
A napirend minden szülőnek fontos, ahogyan az is, hánytól hányig lehet beérni, és mikortól meddig lehet jönni a gyermekért. Ebből a szempontból különleges, hogy az újbudai óvodák a kötelező 10 helyett 12 órán át nyújtanak felügyeletet, reggel hattól este hatig, a korai és a késői órákban természetesen összevont csoportokkal. Egyre többen kíváncsiak az óvodák pedagógiai programjaira is, hiszen van óvodánk, amelyik a hagyományőrzést, van, amelyik a művészeteket, vagy a környezet védelmét, vagy az egészséges életmódot, esetleg a mozgást állítja a középpontba.

Azoknak, akik bölcsődéből érkeznek, könnyebb lesz a beszokás?
Általában igen, de gyermeke válogatja. Előfordul, hogy aki családból érkezik, könnyedén elfogadja az új helyzetet, és van, hogy a bölcsit nehezebb otthagyni. A beszoktatást minden óvodapedagógus igyekszik támogatni, segíteni – érdemes rájuk hallgatni. Néha éppen a szülőnek nehéz elfogadni, hogy a gyerek már elég nagy ahhoz, hogy jól ellegyen egész nap a többiekkel, az elválás mindenkinek nehéz lehet. Ezért is fontos, hogy a szülő olyan óvodát válasszon, amelynek a pedagógusaiban megbízik. Azt, hogy a szülő úgy gondolja, jó kezekben hagyja ott a gyermeket, a kicsi is megérzi – ahogy ellenkezőleg, a bizonytalanságot is. Ezért a választásnál a legfontosabb szempontnak is annak kell lennie, kiben bízik a szülő.


(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.