Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 25. kedd, Pál

Népzenét oktatott a Muzsikás a Grosics suliban

Újbuda   |   2015, október 5 - 12:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Muzsikás együttes tagjai látogattak a Grosics Gyula Sport Általános Iskolába október 2-án. A zenészek rendhagyó énekóra keretében kalauzolták a diákokat a népzene és a népi hangszerek világába.

A Muzsikás együttes 2004 óta minden évben ötven rendhagyó énekórákat tart általános iskolákban, szakiskolákban és gimnáziumokban. Elhatározásukat a MOL is támogatja, ezáltal az ország minden részébe eljutnak, hogy körútjuk során népszerűsítsék a magyar népzenét. Ezen kívül a kodályi zenei örökség átadására is törekednek.

A zenekar prímása, Sipos Mihály szerint a heti egy órás zenei oktatásból általában hiányzik a népzene, ezért ezt szeretnék pótolni előadásukkal. A 45 perces zenei utazás során hat népzenében használt hangszert, a hegedűt, a brácsát, a nagybőgőt, a gyimesi ütőgardont, a tamburát és a hosszú furulyát mutatják be a zenészek, ízelítőt adva a hangszerek történetéből és zenei hangzásából.

A Grosics Gyula Sport Általános Iskola igazgatója Kiss Mihály szerint nem szabad szakbarbárokat nevelni, ezért is erősíti intézményében a népzenei képzést. Úgy véli, az iskolának nem csak a sport irányába kell kiteljesednie.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda vezetése nem támogatja a Tétényi úti üzletközpont eladását

Újbuda vezetése nem támogatja a Kelenföldi Városközpont eladását - derült ki Dr. László Imre újbudai polgármester legutóbbi, civilekkel folytatott nyilvános egyeztetésén. A kerület vezetője szerint a városközpont értékesítésére kiírt pályázatra nem érkezett olyan beadvány, amely összhangban lenne a környékbeliek deklarált elképzeléseivel, ezért a következő testületi ülésen javasolni fogja, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a pályázatot. Mivel a romos állapotú üzletközpont felújítása továbbra is fontos cél, Újbuda arra kéri a fővárost, hogy a Kerületi Építési Szabályzat lakossági igényeken alapuló módosításáig ne adja el az ingatlant.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.