Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

Népzenét oktatott a Muzsikás a Grosics suliban

Újbuda   |   2015, október 5 - 12:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Muzsikás együttes tagjai látogattak a Grosics Gyula Sport Általános Iskolába október 2-án. A zenészek rendhagyó énekóra keretében kalauzolták a diákokat a népzene és a népi hangszerek világába.

A Muzsikás együttes 2004 óta minden évben ötven rendhagyó énekórákat tart általános iskolákban, szakiskolákban és gimnáziumokban. Elhatározásukat a MOL is támogatja, ezáltal az ország minden részébe eljutnak, hogy körútjuk során népszerűsítsék a magyar népzenét. Ezen kívül a kodályi zenei örökség átadására is törekednek.

A zenekar prímása, Sipos Mihály szerint a heti egy órás zenei oktatásból általában hiányzik a népzene, ezért ezt szeretnék pótolni előadásukkal. A 45 perces zenei utazás során hat népzenében használt hangszert, a hegedűt, a brácsát, a nagybőgőt, a gyimesi ütőgardont, a tamburát és a hosszú furulyát mutatják be a zenészek, ízelítőt adva a hangszerek történetéből és zenei hangzásából.

A Grosics Gyula Sport Általános Iskola igazgatója Kiss Mihály szerint nem szabad szakbarbárokat nevelni, ezért is erősíti intézményében a népzenei képzést. Úgy véli, az iskolának nem csak a sport irányába kell kiteljesednie.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.