Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. kedd, Máté, Mirella

Nincs akadálya a villamosflotta megújításának

Újbuda   |   2014, március 7 - 08:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elindulhat az évtized legnagyobb budapesti villamosjármű-fejlesztése, aláírták ugyanis a spanyol gyártóval, a CAF-fal az erről szóló szerződést a Városházán. A 27 milliárd forintos beruházás eredményeként a 37 új villamos közül az első járművek 2015 őszén érkezhetnek Budapestre.

Aláírták a szerződést 37 új villamos gyártásáról, így ismét új, alacsonypadlós, elejétől a végéig átjárható, nyáron légkondicionált, télen fűtött utasterű modern villamosok érkezhetnek Budapestre. Ezzel párhuzamosan elkezdődhet a legöregebb, 40-45 éves, elavult kényelmetlen villamosok selejtezése.

A ciklus egyik legfontosabb eredménye ez a villamosbeszerzés – mondta az aláírást követően Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes. Kitért arra, hogy a rövidebb, 34 méteres szerelvények 2015 őszén, a hosszabb, 56 méteresek pedig 2016 tavaszán érkezhetnek.

A szerződés lehetőséget biztosít további 87 villamos szállítására is 2020-ig. Ezek igény szerint rövid és hosszú kialakításúak is lehetnek, de lehetőség van 20 olyan jármű vásárlása, amelyek felsővezeték használata nélkül is működőképesek. A szerződés értéke ezzel együtt összesen mintegy 75 milliárd forint.

A rövidebb, 34 méteres villamosok a jelenleg – döntően európai uniós forrásból – megújuló 3-as vonalra, valamint a 2014 tavaszától kiépülő Budai fonódó villamoshálózatra, azaz az Óbuda és Újbuda között 2015-től közlekedő 19-es és 61-es vonalra kerülnek majd. A nagyobb, a mai Combino villamosoknál is valamivel hosszabb, 56 méteres szerelvények az 1-es villamos vonalán járnak majd.

Ezzel párhuzamosan további fejlesztésekkel a Batthyány tér és a Margit híd között épül új pálya, illetve megújul a mai 17-es vonal pályája, valamint átépül a Lánchíd budai hídfője alatti villamosalagút. Ugyancsak döntően európai uniós forrásból újul meg a Rákóczi hídon át a Fehérvári útig közlekedő 1-es villamos vonala.

Újbuda (2014. 03. 05.)

Nincs akadálya a villamosflotta megújításának

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe  

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.