Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 16. vasárnap, Mózes, Botond

Nők a nőkért – civil szervezetek segítik a fiatal nőket Újbudán

Újbuda   |   2016, január 15 - 13:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kerületi kezdeményezésre a jövőben két civil szervezet támogatja az újbudai lányokat, asszonyokat társadalmi és családi feladataik ellátásában. A most alakult Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (FICSAK) a családalapításra bátorítja, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) a család és munka egyensúlyának megteremtésében segíti a szebbik nemet.

Két civil szervezet, a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (FICSAK) és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) indult útjára azzal a célla, hogy nagyobb támogatást kapjanak a nők a családalapításhoz és társadalmi feladataik ellátásához, érdekeik érvényesítéséhez.

Az alulról szerveződő kezdeményezések állami támogatásban is részesülhetnek és idővel országos szinten segíthetik a nőket. A közel múltban bevezetett kormányzati intézkedések a fiatal anyákat is segítik mindennapjaikban. A most alakult újbudai egyesületek sajtóeseményén Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) államtitkára ezek közé sorolta a januártól kibővített gyed extrát, illetve a három vagy több gyermekes családok által igénybevehető 10+10 millió forintos CSOK (Családok Otthonteremtési Támogatása) rendszerét. Szerinte az állami támogatás hozzájárul a munka és a család közötti egyensúly megteremtéséhez, a szervezetek segítségével pedig a nők megszabadulhatnak állandó lelkiismerfurdalásuktól, ami a gyereknevelés és a társadalmi megfelelés összeegyeztetésének kényszeréből adódik. A 11. kerületben élő Novák Katalin hozzátette, a két kezdeményezés összhangban áll a kormány családpolitikájával.

Király Nóra alpolgármester a demográfiai mutatók javítását is fontosnak tartja. Azt mondta, a FICSAK és a Nőszem a "családban élni jó" érzés megismerésre ösztönzi nőtársait, melyhez az önkormányzat a friss házasoknak juttatott ajándékcsomagokkal is hozzájárul.

Pelczné Gáll Ildikó, Európai Parlament alelnöke - aki szerint hazánk élen jár a fiatal családosok és a nők családalapításának segítésében - a két civil szervezet létrejöttének időszerűségét emelte ki köszöntőjében.

T.K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Közösségi komposztáló a Feneketlen-tónál

A HUMUSZ Szövetség és a FŐKERT ötlete még csak fél éves, tavaly októberben került ki az első olyan komposztáló keret a Tabánban, ahová a környékbeli társasházakban élők hordhatják lebomló hulladékukat. A nyári melegben a biológia hulladék nagyon kellemetlen szagot eredményezhet a kukákban, de miért is dobnák ki az emberek azt, ami újrahasznosítható?

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.