Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. csütörtök, Előd

Nonprofit vállalkozás lehet az FCSM is

Újbuda   |   2014, július 3 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Állami kézbe kerülhet a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) és a Fővárosi Közterület-Fenntartó (FKF) Zrt.

A Főgáz után önkormányzati kezelésből az állam tulajdonába kerülhet az FCSM és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. is – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM) a Magyar Nemzet megkeresésére küldött válaszaiból. A tranzakciók részletei csak a döntések meghozatala után lesznek nyilvánosak. 
A cél a vállalatok nonprofit működtetése - erősítette meg a lapnak az NFM - , a szolgáltatás biztonságát pedig állami cégek tudják garantálni. – Általánossá kell tenni, hogy a jövő közszolgáltató cégei a megtermelt eredményüket az üzembiztonság és a szolgáltatási színvonal növelésére, korszerűsítésre fordítsák, emellett a profitjuk terhére aktívan vegyenek részt a rezsi további csökkentésében – közölte a minisztérium. Erre a kifejezetten nyereségcentrikusan működő, több esetben külföldi érdekeltségű cégek nem vállalkoznak. 

Az FCSM többségi tulajdonrésze felett jelenleg Budapest önkormányzata rendelkezik, 25 százalék plusz egy szavazatú tulajdonhányadot birtokol a német Berlinwasser Holding AG, valamint a francia Veolia Environnement S. A. A már ma is nonprofitként működő FKF állami átvételét az indokolhatja, hogy a a kormányzat korábbi nyilatkozatai szerint a közszolgáltatásokat egy nagy állami nonprofit társaságba kívánják szervezni. 

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn döntött arról, hogy Budapest 41,8 milliárd forintért eladja a Főgáz Zrt. többségi részvénycsomagját a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV). Az MNV tavasszal már megvette a társaság 49 százalékát a német RWE-től, 41 milliárd forintért.

mno.hu 

 Nonprofit vállalkozás lehet az FCSM is

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.