Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. szombat, Stefánia

NVI: eddig 68 jelölőszervezet összesen közel 393 ezer ajánlóívet igényelt

Újbuda   |   2018, február 19 - 15:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az országgyűlési képviselőválasztást megelőző ajánlásgyűjtés első napjáig, hétfőig 68 jelölőszervezet több mint 392 ezer ajánlóívet igényelt a választási irodáktól - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Választási Bizottság 96 pártot és 13 nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az országgyűlési választásra. A jelölőszervezetek korábban már bejelenthették igényüket az ajánlóívekre, a választási irodák vasárnap este 6 órától kezdhették az íveket kinyomtatni; egy íven nyolc ajánlásra van hely.

Hétfőn kezdték átadni a jelölteknek az ajánlásgyűjtő íveket, a hétfőig igényelt aláírásgyűjtő ívekkel összesen több mint 3 millió támogató aláírást lehet összegyűjteni. A választáson indulni szándékozó jelölteknek március 5-ig kell összegyűjteniük az 500 érvényes ajánlást.
Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, azon nem másolhatóak. Az íveken fel kell tüntetni az ajánló nevét, személyi azonosítóját, anyja nevét és lakcímét, és alá is kell írnia.
Az ajánlások a választókerületi választási irodák ellenőrzik, az ellenőrzés során bizonyos csekély mértékű eltéréseket - például a két keresztnév közül csak az egyiket tünteti, fel, vagy nem pontos a lakcím - elfogadnak.
Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy az ívek szigorú elszámoláshoz kötöttek: ívenként tízezer forint bírságot szabnak ki a választási irodák az elveszett, vissza nem vitt ívekért.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.