Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. hétfő, Lukács

Nyomtathatják a szavazólapokat; az először választók emlékkártyát kapnak

Újbuda   |   2014, szeptember 16 - 23:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megkezdődhet az október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak nyomtatása. Emlékkártyát kapnak az először szavazók.

Az októberi választásra 10119 fajta, összesen 22 millió darab szavazólapot készít az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. A legtöbbet - közel 1,4 milliót - a főpolgármester-választáshoz. A nyomda 8 féle nagyságú szavazólapot állít elő, a legkisebb A4-s, a legnagyobb három A4-es méretű. Ezekre a rendkívül nagy méretű szavazólapokra ott lesz szükség, ahol sok az induló jelölt.

Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: bár a nyomda elkezdi nyomtatni a szavazólapokat, még néhány napig figyelembe tudják venni az esetleges visszalépéseket, és ha egy jelölt "kiesik", a nyomda még újranyomtatja a szavazólapokat. Az utolsó pillanatban visszalépőket azonban le kell húzni a szavazólapról.

Emlékkártyát kapnak a Nemzeti Választási Irodától (NVI) azok a választók, akik a májusi európai parlamenti választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá. 41 ezer fiatal számára készül el a bankkártya méretű plasztiklap, amelyet október 12-én, a szavazás napján vehetnek át a szavazóhelyiségekben. A plasztikkártya egyik oldalán "Emlékül az első választónak" és az "Önkormányzati választás 2014" felirat szerepel Magyarország térképével, a megyehatárokkal, valamint a megyék és a főváros címerével.

Az emlékkártya hátlapján két idézetet helyeztek el, az egyik: "Az Országgyűlés elismeri és védi a helyi választópolgárok közösségének önkormányzáshoz való jogát", a másik: "...a helyi önkormányzatok minden demokratikus rendszer egyik alapintézményét képezik."

Újbuda

Nyomtathatják a szavazólapokat; az először választók emlékkártyát kapnak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.