Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. kedd, Máté, Mirella

Nyugodtan indul a tanév a Corvinuson

Újbuda   |   2014, szeptember 9 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Fennállásának 10 éves jubileumát és a 2014-2015-ös tanév megnyitását ünnepelte a Budapesti Corvinus Egyetem a Kongresszusi Központban. A nagy múltú képzőintézmények összevonásából létrejött iskola kiemelkedő sikereket ér el a hazai és a nemzetközi felsőoktatás világában. Az egyetem idén kiegyensúlyozott pénzügyi helyzetben kezdi a tanévet.

Rendezett gazdálkodási körülmények között kezdi a tanévet az idén tízéves Budapesti Corvinus Egyetem - hangzott el a szenátusi ülés előtti sajtótájékoztatón. Rostoványi Zsolt rektor elmondta, az intézmény amely negyedik alkalommal nyerte el a Super Brands címet, tíz éve vette fel jelenlegi nevét. Az egyetem a magyar felsőoktatás egyik vezető intézménye, diplomái értéke a legmagasabbak közé tartozik, a hallgatói érdeklődés pedig kiemelkedő a meghirdetett szakok iránt. - Minden évben sikerült a diákok számát növelni - összegezte a rektor.

A korábbi Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, Államigazgatási Főiskola és Szent István Egyetem három kara alkotta Corvinus hallgatói bázisa 10 év alatt 60 ezer főre emelkedett, a külföldi diákok száma 10 ezer volt. Tíz éve 54 féle képzés volt az egyetemen, jelenleg 96, a hallgatók száma idén 14 ezer 500, közülük 1700 külföldi diák - tette hozzá Szántó Zoltán oktatási rektor-helyettes.

Az egyetem fő célja a nemzetközivé válás: egy évtized alatt ötről huszonhatra nőtt az angol nyelvű programok száma, emellett német és francia nyelvű kurzusok is indulnak, valamint tízféle úgynevezett kettős diploma-programot is gondoznak külföldi partnerekkel. Az idei tanévben több mint 4000 hallgatót vettek fel a Corvinusra.

Palkovics László tudományos rektor-helyettes közölte: évi másfél-két milliárd forintot tesznek ki a beérkező pályázati források, ami egyötöde-egyhatoda az egyetemi költségvetésnek. Megerősítették a minőségbiztosítási rendszert, négyszeresére nőtt a minőségi publikációk száma - jelezte.

Pavlik Lívia, gazdasági igazgató az egyetem financiális körülményeire utalva elmondta, ez volt az első olyan nyári időszak, amikor nem kellett az állami támogatás terhére előleget lehívni a fenntartótól. Az állami támogatás összege éves szinten 6 milliárd forint, ennek felét a fenntartó biztosítja. Az egyetem vezetése a felsőoktatási struktúraátalakítási alaptól is számít fejlesztési forrásra.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe  

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.