Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. hétfő, Lukács

Olescher Tamástól búcsúzunk

Újbuda   |   2021, szeptember 16 - 16:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Olescher Tamás Munkácsy-díjas újbudai festőművész, díszlettervező, performer, 1954. május 31-én született Budapesten. Már a ’70-es években kapcsolatba került az alternatív művésztársadalommal, amelynek tagjai a "tűrt" és "tiltott" kategória határán mozogtak.

Később az alternatív művészet szervezője lett. 1983-tól Nyugat-Németországban folytatta tanulmányait, ahol közben színházi, zenei és táncelőadásokat szervezett. 1987-től kapcsolódott be ismét a magyarországi művészeti életbe, s 1989-től a festészet, a néptánc, illetve a zene tradicionális és modern vonulatainak együttes alkalmazásával építkező Multi Média Színház művészeti vezetője lett.
1995-től 2012-ig a II. kerületi Önkormányzat fenntartásában, majd a II. kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. keretében működő Vízivárosi Galéria vezetője.
Újbudán az önkormányzat támogatásával legutóbb 2017-ben volt önálló kiállítása, Harmóniák címmel. A megnyitón Feledy Balázs művészettörténész így összegezte Olescher Harmóniák című kiállításának mondanivalóját: “Ebben a képi világban valóban fontos a harmónia, azaz az összhang. Összhang földi és égi között, összhang a szimbólumok és formák között, összhang színek és természet között, s legfőképpen: harmónia, azaz összhang hit és művészet között...”
Olescher Tamás hosszan tartó betegség után, életének 67. évében elhagyta a földi létet.
Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.