Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Orbán Viktor nyitotta meg az Ericsson Házat

Újbuda   |   2018, május 30 - 12:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Orbán Viktor kormányfő és Börje Ekholm, az Ericsson Group elnök-vezérigazgatója adták át az ország egyik legkorszerűbb irodaházát, amelyben az irodák mellett a svéd cég egyik legnagyobb európai kutatás-fejlesztési központja is helyet kapott.

- A magyarok ma már újra elhiszik, hogy többre képesek, mintsem hogy ügyesen lavírozzanak és alkalmazkodjanak; Magyarország ma már nem csak mer gondolkodni, hanem időnként mer magyarul gondolkodni – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor kitért arra is, hogy a telekommunikáció európai úttörői között a magyarok is ott voltak, a svédek mellett.

Börje Ekholm kiemelte: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az oktatás, a kutatás és az innováció területén folytatott együttműködés kiterjesztésére vonatkozó, kedden aláírt szándéknyilatkozatuk jól mutatja elkötelezettségüket az ország iránt. Szerinte öt éven belül 30 milliárd olyan eszköz lesz a világon, amely hozzáféréssel rendelkezik valamilyen mobilhálózathoz. Ebből több mint egymilliárd 5G-s előfizetés lesz, amely forradalmasítja a szórakozást és a munka világát. Az új Ericsson Háznak a technológia valóra válásában kiemelt szerepe lesz.

Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője nemcsak a jövőről, hanem az Ericsson hazai történetéről is beszélt. A két ország közötti kapcsolat több mint száz éves múltra tekint vissza, a Szent István csatahajó híradástechnikáját is az Ericsson készítette. A cég jelenleg 180 országban van jelen, közel 110 ezer főt foglalkoztat, a most átadott székházban közel 2000 főnek, többnyire fiatal magyar mérnököknek biztosít munkalehetőséget. - Az Ericsson oda megy, ahol a tudás van. Az Újbudán található Infopark ilyen környezetet teremt a multiknak – hangsúlyozta Simicskó István.

Hoffmann Tamás polgármester a megnyitón a helyi adottságokról beszélt. Úgy látja, a műszaki egyetem, valamint az ELTE közelsége miatt felértékelődött az Infopark környéke, ahol otthonra találtak az ipar, a modern technológia húzóágazatai. Hozzátette: a vállalatnál most fiatal mérnököket, képzett munkaerőt toboroznak, akik közül valószínűleg sokan találnak majd otthonra Újbudán.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója úgy látja, a magyar mérnököknek döntő befolyása van a világ távközlési, informatikai és technológiai alakulására. - Több mint 1500 mérnökünk van, akik a jövő fejlesztésein dolgoznak. Mi már azokkal a technológiákkal foglalkozunk, amelyek néhány év múlva érik el a piacot. Kutatási témáink között valósidejű nagy adatelemzés, 5G, illetve felhő alapú technológiák is vannak- nyilatkozta.

A Magyar Nobel-díjasok K+F Parkjának I. ütemeként felépült 24 ezer négyzetméteres ingatlan a legújabb high-tech megoldásoknak köszönhetően nemcsak a jelen, hanem a jövő igényeinek is megfelel, a LEED Gold minősítése által pedig a legszigorúbb környezettudatossági követelményeknek is eleget tesz. Az 50 méter magas, hatemeletes épület teljes beruházási költsége 56 millió euró volt.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.