Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. hétfő, Albin

Orbán Viktor nyitotta meg az Ericsson Házat

Újbuda   |   2018, május 30 - 12:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Orbán Viktor kormányfő és Börje Ekholm, az Ericsson Group elnök-vezérigazgatója adták át az ország egyik legkorszerűbb irodaházát, amelyben az irodák mellett a svéd cég egyik legnagyobb európai kutatás-fejlesztési központja is helyet kapott.

- A magyarok ma már újra elhiszik, hogy többre képesek, mintsem hogy ügyesen lavírozzanak és alkalmazkodjanak; Magyarország ma már nem csak mer gondolkodni, hanem időnként mer magyarul gondolkodni – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor kitért arra is, hogy a telekommunikáció európai úttörői között a magyarok is ott voltak, a svédek mellett.

Börje Ekholm kiemelte: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az oktatás, a kutatás és az innováció területén folytatott együttműködés kiterjesztésére vonatkozó, kedden aláírt szándéknyilatkozatuk jól mutatja elkötelezettségüket az ország iránt. Szerinte öt éven belül 30 milliárd olyan eszköz lesz a világon, amely hozzáféréssel rendelkezik valamilyen mobilhálózathoz. Ebből több mint egymilliárd 5G-s előfizetés lesz, amely forradalmasítja a szórakozást és a munka világát. Az új Ericsson Háznak a technológia valóra válásában kiemelt szerepe lesz.

Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője nemcsak a jövőről, hanem az Ericsson hazai történetéről is beszélt. A két ország közötti kapcsolat több mint száz éves múltra tekint vissza, a Szent István csatahajó híradástechnikáját is az Ericsson készítette. A cég jelenleg 180 országban van jelen, közel 110 ezer főt foglalkoztat, a most átadott székházban közel 2000 főnek, többnyire fiatal magyar mérnököknek biztosít munkalehetőséget. - Az Ericsson oda megy, ahol a tudás van. Az Újbudán található Infopark ilyen környezetet teremt a multiknak – hangsúlyozta Simicskó István.

Hoffmann Tamás polgármester a megnyitón a helyi adottságokról beszélt. Úgy látja, a műszaki egyetem, valamint az ELTE közelsége miatt felértékelődött az Infopark környéke, ahol otthonra találtak az ipar, a modern technológia húzóágazatai. Hozzátette: a vállalatnál most fiatal mérnököket, képzett munkaerőt toboroznak, akik közül valószínűleg sokan találnak majd otthonra Újbudán.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója úgy látja, a magyar mérnököknek döntő befolyása van a világ távközlési, informatikai és technológiai alakulására. - Több mint 1500 mérnökünk van, akik a jövő fejlesztésein dolgoznak. Mi már azokkal a technológiákkal foglalkozunk, amelyek néhány év múlva érik el a piacot. Kutatási témáink között valósidejű nagy adatelemzés, 5G, illetve felhő alapú technológiák is vannak- nyilatkozta.

A Magyar Nobel-díjasok K+F Parkjának I. ütemeként felépült 24 ezer négyzetméteres ingatlan a legújabb high-tech megoldásoknak köszönhetően nemcsak a jelen, hanem a jövő igényeinek is megfelel, a LEED Gold minősítése által pedig a legszigorúbb környezettudatossági követelményeknek is eleget tesz. Az 50 méter magas, hatemeletes épület teljes beruházási költsége 56 millió euró volt.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megújul a Dzsungel játszótér  

A mai naptól, március 1-től a tervek szerint júniusig komplex felújítás miatt átmenetileg zárva van a Dzsungel játszótér.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.