Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 12. szombat, Villő

Őrmező költőire emlékeztek a Versmaraton előtt

Újbuda   |   2018, április 12 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda is megünnepelte „saját” költőit a Magyar Költészet Napján. Április 11-én, József Attila születésnapján megkoszorúzták az őrmezei költők szobrát és nyolcadik alkalommal tartottak Versmaraton a kerületben.

Idén is koszorúzással kezdődött a Magyar Költészet Napja alkalmából tartott Újbudai Versmaraton. A hagyományoknak megfelelően az Őrmezei Költők Parkjában - Kormos István, Zelk Zoltán és Kálnoky László szobránál - helyezte el a megemlékezés virágait Hoffmann Tamás polgármester, Kormos Anna (Kormos István lánya) és Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő. Az ünnepségen a költő unokája, a Chichagóban élő Hídvégi Márta is részt vett.

Hoffmann Tamás felelevenítette a három költő életét. Hangsúlyozta, hogy az irodalmat, a költészetet és a bennük rejlő szépséget nem lehet elég korán felfedezni. Az önkormányzat a test egészségre nevelése mellett a szellem pallérozására is odafigyel, ezért is vannak különleges bölcsődei, óvodai, iskolai foglalkozások és olyan szabadidős programok, mint az április 7-én a B32 Galéria és Kultúrtérben tartott gyermekversnap, amelyen minden a kortárs gyermekversekhez kapcsolódott. A felnőttkori irodalomszeretetet is meghatározó műfajnak először szenteltek külön napot Újbudán. Az őrmezei verses ünnepség a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeinek előadásával kezdődött, majd a Tarka Színpad előadói hangolták a közönséget. A versmaratont az óvodások kezdték, őket az iskolások majd a civil és szenior versmondók követték, de a maratonra érkező látogatók is előadhattak egy-egy költeményt. Délután a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola 9-ik osztályosai léptek színpadra és mutatták be erre az alkalomra készült előadásukat.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

"A legszebb konyhakertek"  

“A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje országos program az otthoni kertművelés értékére irányítja rá a figyelmet. A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.