Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. vasárnap, Antal, Anett

Ösztöndíj a tanulás egyik eredménye

Újbuda   |   2015, június 17 - 11:33Nyomtatóbarát változatSend by email

A Műegyetem egy korábbi és egy jelenlegi hallgatója is részesült a Gábor Dénes-ösztöndíjban 2015-ben. A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma idén is meghirdette ösztöndíjpályázatát innovatív fiatal kutatók, mérnökök, vezetők, ígéretes tudományos diákköri munkát végző hallgatók és középiskolai tanulók számára. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémián adták át.

A „Docler Holding Új Generáció” Gábor Dénes Ösztöndíjat idén Árendás Csaba, a BME egykori mérnök-informatikus hallgatója kapta a nemzetközi hírnévre szert tett SmartVineyard/Szőlőőr növényvédelmi döntéstámogató rendszer kifejlesztésért. Az innovációt az EU Horizon 2020 programja is támogatja. A rendszer mikroklimatikus adatokat rögzítő helyi mérőegységei segítségével képes összképet adni a növényi fertőzések kialakulásának kockázatairól.

Az alapítvány kuratóriuma ezzel az ösztöndíjjal azoknak a fiatal informatikusoknak kíván további motivációt adni, akik az utóbbi öt évben a gyakorlatban is eredményesen hasznosítható innovatív alkotással álltak elő.

A Gábor Dénes Országos Tudományos Diákköri Ösztöndíjat idén Gyimóthy László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának végzős MSc hallgatója kapta, aki a XXXII. OTDK informatikatudományi szekciójában elért eredményeiért részesült az elismerésben.

A BME hallgatója dolgozatában heurisztikus algoritmust ismertetett nagyméretű optikai gerinchálózatokban fellépő hibák gyors detektálására és lokalizálására.
A 2013-ban alapított, kétévenként adható ösztöndíj a felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok kutatói munkájának motiválását szolgálja.

forrás:bme.hu

Fotó: Philip János