Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 1. vasárnap, Boglárka

Ötletversenyt hirdetett a fogyasztóvédelmi hatóság

Újbuda   |   2015, szeptember 8 - 14:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tudatosabb fogyasztóvá válást elősegítő ötletversenyt hirdetett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A mindennapi életben hasznosítható, újszerű és kreatív javaslatokat elsősorban középiskolásoktól várják szeptember 24-ig.

A legjobb ötletek részletesebb kidolgozásához szakmai segítséget nyújt a hatóság és díjazásban is részesülnek az ötletgazdák – ismertette Szente István a hatóság megbízott főigazgatója a verseny nyitórendezvényén. Szima-Barcsai Borbála, a NFH szakmai vezetője szerint fontos elgondolkodni azon, hogy amit reklámként hallunk, megszépíti a valóságot, ezért szükséges a kritikus szemlélet.
A hatóság olyan javaslatokat vár, amelyek beépülhetnek az NFH működésébe, hozzájárulhatnak tájékoztatási tevékenységének hatékonyabbá tételéhez. Az ötleteket szakértői bizottság bírálja el, a legjobb 25 pályamű szerzői közül 10-en a NFH által megbízott szakmai mentorok támogatásával megvalósíthatósági tanulmányt, 15-en kevésbé részletes koncepciót készíthetnek, továbbá 100 ezer forintos ajándékutalvány kapnak - ismertette a megbízott főigazgató. Az első öt helyre rangsorolt pályázat ötletgazdái 150 ezer forintos ajándékutalványt kapnak, és bemutathatják megvalósíthatósági tanulmányukat az október közepén megrendezendő záró konferencián - mondta.
Szima-Barcsai Borbála a nemzetközi példák közül kiemelte a Németországban folytatott oktatást: ott a diákok például adalékanyagok segítségével maguk készíthetik el az italukat különböző ízekben, megismerve a mesterséges anyagokat, és hatásukat. Említette a Franciaországban bevezetetett, a termékek címkézését nagyító alá helyező kampányt, amelyben felhívják a fogyasztók figyelmét arra, mik a kötelező elemek és mik a marketing célú információk a termékeken. Balogh Attila, az ötletverseny projektkoordinátora kiemelte: újító ötleteket várnak a verseny során, a legfontosabb, hogy az egészségtudatos életvitelt, vásárlást, fogyasztást ösztönözzék. Antal Renáta projektmenedzser elmondta: az ötletverseny a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése elnevezésű kiemelt projektjének keretében valósul meg, amelynek az összköltségvetése több mint 618 millió forint, amelyhez az Európai Szociális Alap több mint 486 millió forint támogatással járult hozzá. Az ötleteket a NFH honlapjáról letölthető és elektronikusan kitöltött jelentkezési lapon kell benyújtani.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Változik Újbuda-központnál a Fehérvári úti villamosok közlekedése  

A 17-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, valamint az 56-os villamosok július 31. és augusztus 22. között nem tudnak áthaladni a Bocskai út és a Fehérvári út kereszteződésében, mert felújítják a csomópontban lévő villamosvágányokat. A munkák miatt a szerelvények északról és délről is Újbuda-központig, a kereszteződés két oldalán kialakított végállomásokig közlekednek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.