Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. szerda, Mária

Óvodai átalakítások: kiírták a pályázatokat

Újbuda   |   2015, április 29 - 17:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elindult az óvodai irányítási rendszer átalakításához kapcsolódó vezetői pályázatok kiírása. A dokumentumok már elérhetőek. A 23 kerületi óvoda irányítását hármasával vonják össze, a struktúrát a cikkhez kapcsolódó kép mutatja.

Az újbudai óvoda-irányítási rendszer átalakítása szerint a 23 nevelési intézményt 8 felső vezető irányítja. A vezetői pályázatok április 28-tól elérhetőek a Közigazgatási és Igazságyügyi Hivatal internetes oldalán. A pályázatokat május 28-ig kell beadni.

 kiírták a pályázatokat

A pályázatokat óvodánként egy háromtagú bizottság (őket az érintett óvodák nevelőtestületei választják) vizsgálja és véleményezi azt követően, hogy meghallgatja a pályázót és egyeztet a szülői munkaközösségekkel, a szakmai munkaközösségekkel, továbbá az alkalmazotti közösséggel és ha van a szakszervezettel vagy a közalkalmazotti tanáccsal.

A véleménynyilvánításra további 30 nap áll rendelkezésre, vagyis ennek határideje 2015. június 29. Az önkormányzati képviselőtestület a vélemények ismeretében dönt majd a pályázatokról.

(Újbuda)

Kérdez-felek

Mi az a Köznevelési Koncepció?

Az újbudai köznevelési intézmények működését szabályozó önkormányzati jogszabályi keretrendszer mögé, vagy ha úgy tetszik mellé csatolt irányelv, amely segítségül szolgál a képviselőtestületnek, illetve a lakóknak, hogy a kerület vezetése hogyan gondolkodik az óvodákról, iskolákról.

Lesz-e óvoda bezárás Újbudán?

Nem, sőt, férőhelybővüléssel számol a Köznevelési Koncepció. Egy szándékos félreértelmezésből kerül a köztudatba a bezárás, amely elsősorban vélt aggodalmakat generált. Ezek eloszlatására az önkormányzat pontosította a koncepció szövegét és saját magát is korlátozta az átalakítás egyes elemeivel kapcsolatban.

Megtarthatják-e az újbudai óvodák az önállóságukat?

A hatályos köznevelési törvény világosan fogalmaz a köznevelési intézmények autonómiájáról, tehát igen. A jogszabály teljeskörű függetlenséget biztosít számukra és ezt a függetlenséget az önkormányzatoknak is tiszteletben kell tartaniuk. A kerületi Köznevelési Koncepció nem veszi, nem veheti el az intézmények függetlenségét.

De a központosított irányítással mindez akár meg is valósulhat!

Nemcsak a Köznevelési Törvény, hanem már az újbudai Köznevelési Koncepció is tartalmaz olyan fékeket, amelyek minden körülmények között megvédik az óvodák autonómiáját. A legutóbbi képviselőtestületi ülésen módosították a koncepciót, amely lehetőséget ad a társadalmi kontrollra, az évenkénti felülvizsgálatra és önkormányzati forrást (fizetést) a független óvodai titkárokra.

Átnevezik az óvodákat?

Egy ellenzék indítvány kitért arra, hogy az óvodák tarthassák meg a nevüket. Ezt a módosító indítványt a kerület vezetése elfogadta, mert senki sem szeretné megváltoztatni az intézmény nevét.

Lesz-e az óvodai összevonásokat követően munkaerő elbocsátás?

Nem lesz. Az elmúlt években folyamatosan bővül az óvodapedagógusok létszáma. 2007-ben még 550, jelenleg 670 ilyen munkahely van. A gyermekek számának növekedését követve az önkormányzat sorra nyitotta az új óvodai csoportszobákat és ehhez 28 óvodapedagógus, illetve 14 dajka státust hozott létre. Mivel tovább nőhet az óvodai létszám, így több munkalehetőség is lesz a területen.

Hány óvodai férőhely van ma az újbudai ovikban?

2007-ben 3504 volt, most 4292. Az Újbudán az SNI-s (Sajátos Nevelési Igényű) gyermekek ellátása is megoldott. Jelenleg 7 gyógypedagógus és 18 fejlesztőpedagógus dolgozik az óvodákban. A kerületben 23 óvoda működik.

Elveszti-e az óvoda a családias jellegét az összevonásokat követően?

Az óvodák irányításának újraszervezése kizárólag a vezetési struktúrát érinti. Az óvónénik személye változatlan, a foglalkozások színvonala a megszokott ütemben javul.

Ez esetben miért van szükség az óvodai átalakításra?

Az elmúlt 25 évben az óvodai irányítási rendszerben nem igen történt változás. Ahhoz, hogy a jövőben képesek legyenek lépést tartani az újbudai óvodák az ellátási és nevelési modernizációval, szükséges az intézmények irányítás-javítása, illetve szakemberek felvétele, ám egy-egy óvoda képtelen főállásban foglalkoztatni a megfelelő szakembert, míg összevont irányítás mellett (3 óvodai egység) akár több főállású státuszt is megnyithat egy-egy óvodapszihológusnak, vagy gyógypedagógusnak.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.