Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. kedd, Mihály

Pályaválasztási börzét rendezett a BMK

Újbuda   |   2014, november 10 - 22:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Negyvenkét középiskola mutatkozott be a Budapesti Művelődési Központ pályaválasztási börzéjén. Az intézmények profiljukról és képzéseikről tájékoztatták az általános iskolából hamarosan kilépő tanulókat. A pedagógusok úgy vélik, minél több pályaorientációs programra van szükség, mivel a végzősök többsége tanácstalan és nem tudja, milyen szakmát válasszon.

A fővárosi fenntartású Budapesti Művelődési Központ pályaválasztási börzéje azoknak az általános iskolásoknak szólt, akik még nem döntötték el, hol folytassák tanulmányaikat a nyolcadik osztály után. A nagyszabású rendezvényre Budapest összes középiskolája meghívást kapott, a börzén főként azok az intézmények jelentek meg, amelyeknél nem jellemző a többszörös túljelentkezés.

Az iskolák igyekeztek érdekesen és figyelemfelkeltően bemutatni képzéseiket és oktatott szakmáikat. Az érdeklődők több vendéglátó ipari, műszaki és egészségügyi szakközépiskola kínálatát is megismerhették.

A Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola egy díjnyertes szekrényt is kiállított, azt amivel diákjai az asztalos Európa Bajnokságra neveztek. - A gyerekek 8 óra alatt készítették el a bútort, a versenyről pedig egy arany- és két ezüstéremmel tértek haza - mondta büszkén az iskola tanára.

A Telepy Károly Testnevelési Általános Iskola és Gimnázium nem szokványos képzési kínálatot mutatott be. Az intézményben ugyanis sportiskolai és rendvédelmi képzés is van. A Telepy suli a Ferencvárosi Torna Club akadémiai iskolája, ahová a Magyar Tornász Szövetségből is járnak válogatott tornászok.

Fülöp Melinda, a BMK ifjúsági programokért felelős osztályvezetője elmondta, a megváltozott oktatási rendszer és a széles képzési kínálat miatt nehéz tanácsot adni. Szerinte a szülők azt várják, hogy a jól tanuló gyerekek jó nevű, főként budapesti gimnáziumokban menjenek, olyan helyekre ahol több nyelvet is lehet tanulni, a szakképzésben pedig új szakmai trend, hogy a szülők a hiányszakmák felé próbálják terelni gyermekeiket. Hozzátette: a diákok többsége érettségi után is bizonytalan a pályaválasztásban, ezért ezeket a fiatalokat személyes információszerzési lehetőségekkel és pályaorientációs foglalkozásokkal segítik.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.