Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 22. szombat, Vince, Artúr

Pályázunk a 2024-es olimpiára

Újbuda   |   2015, július 9 - 09:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Budapest elküldte a pályázati szándéknyilatkozatát a 2024. évi XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok megrendezésére. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke írt levelet, melyből néhány gondolatot ismertetünk.

A Thomas Bachnak, a NOB elnökének címzett közös szándéknyilatkozatban négy lényeges gondolatot rögzítettek;

- A pályázatot a fővárosi önkormányzat és a MOB közgyűléseinek egybehangzó döntése alapján, Magyarország Országgyűlése és a magyar kormány támogatásával nyújtották be.

- Üdvözölik, hogy a NOB Agenda 2020 reformprogramjával a takarékosabb és fenntarthatóbb olimpiarendezés irányába indul, megtörve ezzel a legnagyobb és leggazdagabb országok olimpiai rendezési monopóliumát. A budapesti pályázat teljes összhangban van a gazdaságos olimpia koncepciójával.

- „Demokratikus gondolat” az ötkarikás játékok rendezéséhez való hozzáférés bővítése. Ezzel vissza lehet térni az olimpiai eszme eredetéhez - valaha a Budapestnél kisebb Antwerpen, Stockholm és Helsinki is rendezhetett nyári játékokat.

- Hangsúlyozták, hogy Magyarország az egyetlen a nyári olimpiák 10 legeredményesebb nemzete közül, amely még nem kapott rendezői lehetőséget.

2017-ben Limában dönt a NOB arról, hogy ki lehet majd a 2024-es ötkarikás játékok házigazdája. Eddig Boston, Hamburg, Róma és Párizs jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.