Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 9. vasárnap, Gergely

Pető bajnokság: a Magyar Sportok Házában húzták az ergométert

Újbuda   |   2016, február 10 - 15:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kinőtte magát a Pető Sportegyesület, ezért az ergométeres bajnokságot ettől az évtől nem a Villányi úti épületben, hanem a Magyar Sportok Házában tartják.

Több fordulóra is sor került, ügyesebbnél ügyesebb versenyzők értek célba a VIII. Mikolovits Veronika Evezős Ergométeres Emlékversenyen. Az esemény rangját emelte, hogy első alkalommal rendezték azt a Magyar Sportok Házában. Korábban minden évben a Villányi úti épület volt a versenyhelyszín, de mostanra kinőtt azt a rendezvény. A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), a Pető Sportegyesület és a Vízisport Csodasport Kft. ezért is szervezte új helyszínre a fogyatékkal élők ergométeres bajnokságát.

A Petős növendékek az új helyen is vidáman, mosolyogva, feszülő izmokkal küzdöttek az intézet konduktoráról elnevezett versenyen. A virtuális, projektorokon kivetített mezőny 500 méteres volt, az ergométeres eszközökön akár kerekesszékben élő gyerekek is rajtolhattak.

A Pető András Főiskola rektora szerint a sporttal nem csak a gyerekek és felnőttek társadalmi integrációját segítik, hanem a Pető András Főiskola elkötelezett a parasportok, így az ergométeres és adaptív evezés mellett. A főiskola gyakorló területei ugyanis több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a parasportok szervezésében, mely a Pető-módszerrel nevelt gyermekek életminőségét javítja. Tenk Miklósné Zsebe Andrea elmondta, a mentorált tanítványaik boldogságához vezető egyik utat tudják így egyengetni.

Szabó László a FODISZ elnöke azt hangsúlyozta, Magyarországon nagyjából 80 ezer fogyatékkal élő ember él, 8-10 százalékuknak a sportolás különleges és teljesíthető szabadidős program. Egyebek között ezért is írták alá civil és hivatali szervezetekkel azt az együttműködési támogatást, amelynek köszönhetően mostantól a Magyar Sportok Háza biztosítja a helyet az ergométeres bajnokságoknak.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Communitate és Pro Urbe díjakat

Horváth György, a Kelenföldi Egyesület Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke kapta idén a „Pro Urbe Újbuda” kitüntetést. A Kelenföldi Városközpont lakóépület-rehabilitációja területén kifejtett munkája, valamint a kerületi polgárok életkörülményeinek javításáért, a városrész szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett kiemelkedő tevékenysége miatt részesült az elismerésben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.