Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 1. hétfő, Tünde

Petőfi és a katonáskodás

Újbuda   |   2015, március 17 - 22:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Petőfi Laktanyában is megemlékeztek 1848-49-es szabadságharc eseményeiről; volt koszorúzás, kitüntetés, a Honvéd Együttes pedig Petőfi katonai pályafutását elevenítette fel.

A Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár ünnepségén Lázár Balázs a Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze beszélt Petőfi Sándor katonaéletéről: - Jól ismert, hogy a szabadságharc idején Petőfi tiszti rangot kapott, őrnagy lett, ez azonban inkább szólt hírnevének és politikai tevékenységének, mintsem valós katonai erényeinek. Ezzel Petőfi is tisztában volt – mondta. Állítása szerint a költő impulzív természete miatt nehezen illeszkedett a katonai hierarchiába, Klapka György tábornokkal és Mészáros Lázár hadügyminiszterrel nézeteltérése volt, ellenben Bem József tábornokkal kitűnően megértette magát.

A megemlékezés után következett a katonai kitüntetések átadása, majd a Honvéd Együttes ünnepi műsora idézte meg a 167 évvel ezelőtti események hangulatát Fazakas Júlia és M. Simon Andrea színművészek, valamint a Hegedős együttes közreműködésével. Az ünnepség után a laktanya díszkertjében Piros Ottó ezredes, a dandár megbízott parancsnoka, a dandár vezetői, valamint Hoffmann Tamás polgármester és Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő megkoszorúzták Schweidel József vezérezredes és Lahner György vezérőrnagy szobrát.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.