Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. kedd, Máté, Mirella

Programok a tiszta Újbudáért

Újbuda   |   2019, február 14 - 15:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata minden tavasszal és ősszel meghirdeti a Tisztaságot Újbudán! nagytakarítási akciót a kerület összes város­részére, köztük Gellérthegyre, Sasadra, Sashegyre, Szentimrevárosra, Kelenvölgyre, Péterhegyre, Albertfalvára, Kelenföldre, Lágymányosra, Gazdagrétre és Őrmezőre. A cél a lakókörnyezet szebbé tétele, a házak előtti kertek és járdák megtisztítása.

Az akciókban az önkormányzat, illetve a megbízott vállalkozások mellett részt vesznek az önként csatlakozó lakosok is: összeszedik a faleveleket, a sarat, megtisztítják a folyókákat az összegyűlt avartól. Nagy könnyebbséget jelent ilyenkor – főleg az egyedül élő idősebbeknek – a kertekben felgyülemlett zöldhulladék elszállítása, mivel az ágakat, gallyakat nem lehet elhelyezni sem a komposztba, sem pedig a szemetesbe, az aprítékolás után viszont már komposztálhatók. Az egyéb zöldhulladék bezsákolásához és elszállításához is segítséget kapnak a helyiek.
A több mint tíz éve zajló rendszeres nagytakarítások mellett folyamatos a parkok karbantartása, öntözése, síkosságmentesítése, a cserjék, évelők, egynyáriak gondozása, a homokozók takarítása, valamint a fasori és parki fák ápolása is.

Közösségi kertek
Az élhető környezethez tartoznak a közösségi kertek is. Újbudán az elsőt Őrmezőn adták át 2013-ban, azóta évről évre létesülnek újabbak a lakóparkokban, illetve lakótelepeken. A kerület szinte minden részében akadnak ilyen zárt kertek – van, ahol harminc–negyven ágyással –, gondozásukhoz kültéri eszközöket is ad az önkormányzat, túl azon, hogy minden új kert átadásakor palántákat és vetőmagokat kapnak az ágyások művelői. A melegebb időszak közeledtével ezek megtelnek élettel, de előtte még a társasházaknak is lehet dolguk: a lakóközösségek által elfogadott éves költségvetés opcionálisan tartalmazza az ingatlanokon található közösségi kertek karbantartását. A büdzsébe belefoglalható, hogy a tulajdonosok saját költségükön gondozzák-e ezeket, vagy a közös költségből kertészt fogadnak.

Városi környezet
Újbudán számos szépen kiépített, jó infrastruktúrával rendelkező parkot és teret találnak a pihenésre, zöld környezetre vágyók. Tavaly év végén adták át a felújított Gazdagréti teret, amelyre az önkormányzat 140 millió forintot nyert el a főváros Tér-Köz 2016-os pályázatán, több mint százmilliót pedig saját forrásból fordított rá. Az volt a cél, hogy a Gazdagréti tér valós fogadótérré váljon, az egészséges zöld környezet érdekében pedig a meglévő fák mellé újakat telepítettek, közösségi díszkerteket alakítottak ki. Hamarosan kizöldül az Etele út is, miután befejeződik az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása az Etele térig. A mintegy 1,7 kilométeres, teljes hosszában füvesített pálya az Etele út közepén megy végig, a környezetében több száz fát és több ezer cserjét ültetnek el.
A korábban felújított parkok, zöld területek között igen népszerű a fővárosi kezelésben álló Feneketlen-tó környéke, a Hamzsabégi úti sétány, a Bikás park. Utóbbi látogatói közül nem mindenki tudja, hogy biotó mellett sétál el, amelyben nem használnak mesterséges berendezéseket, vegyszereket, az öntisztulást a mederkialakítás mellett mikroorganizmusok és növények teszik lehetővé.

Ütemezetten javítják az útfelületeket
A fagypont alatti hőmérséklet az utakon egyre több kátyút és úthibát okoz, mivel a hó és a jég, valamint az állandó téli hőmérséklet-ingadozás károsítja az útfelületeket. A kora tavasz a legrosszabb ilyen szempontból, mivel ilyenkor a fagyást gyakran követi olvadás, akár naponta többször is, így az időjárás további rombolást végez.
Újbuda Önkormányzata minden év elején felkészül rá, hogy a kezelésében álló közel 240 kilométernyi útpálya és járda felületén, főként a téli időjárás következtében keletkezett hibákat minél hamarabb kijavítsa. A kátyúhelyzet kezelésében az elmúlt években komoly változások voltak. Több éve sikeresen működik az ütemezett javítási program, amelyben a tavasz végéig összehangoltan végzik el a munkálatokat. A technológiai fejlesztéseknek, korszerűsítéseknek köszönhetően csökkent a kátyúk száma, és a kijavításukhoz szükséges idő átlagos tartama is.
Az ütemezett javítási munkálatok mellett az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít azoknak az út- és járdahibáknak az elhárítására is, amelyeket a lakók jelentenek be. A lakossági észrevételek alapján az útfelügyelő minden esetben helyszíni vizsgálatot végez, majd szakmai elbírálást követően megbízást ad a javításra. A munkálatokat fontossági sorrendben végzik, figyelembe véve a balesetveszélyt és a forgalmat.

Zöld önkormányzat
Az elmúlt öt esztendőben a városgazdálkodás minden lehetséges területen igyekezett csökkenteni környezeti lábnyomát. Az önkormányzat, illetve a kerületi intézmények épületeiben véghez vitt víztakarékossági fejlesztések két hónap alatt megtérültek, a vízfogyasztás harminc százalékkal mérséklődött. Az elektronikus dokumentumkezeléssel éves szinten 300 csomaggal kevesebb irodai papírt használnak a dolgozók. A Polgármesteri Hivatal az elmúlt években több rangos környezetvédelmi versenyen is díjat nyert, ilyen volt például a Követ Egyesület által szervezett Zöld Iroda Verseny, amelyen közintézményi, nonprofit kategóriában nyerte el kétszer is a Legzöldebb Iroda címet.
Emellett az önkormányzat megkülönböztetetten kezeli a saját fenntartású oktatási-nevelési intézményeiben folyó környezeti nevelő munkát, kiemelt gondot fordít az ez irányú továbbképzésre, a környezettudatosságot, fenntarthatóságot erősítő óvodai, iskolai programokra. – A környezettudatosság és a természetvédelem nagy hangsúlyt kap a kerületben, kiemelt téma a madárbarát és mezítlábas kert vagy a gyíkparadicsom telepítése, amelyek közül több is található újbudai óvodákban – mutatott rá Hoffmann Tamás polgármester. Rendkívül népszerűek az intézményekben kialakított zöldfalak is, gyakoriak az iskolásoknak szóló, a természet szépségeire és megóvásukra nevelő programok.

Írott és íratlan szabályok
A tavasz közeledtével egyre csábítóbb a parkokban sétálni, sportolni vagy kiheveredni egy plédre, a közösségi kertekben palántákat ültetni. A társadalmi normákat, a közösségi együttélés alapvető szabályait ilyenkor is be kell tartani. Szabálysértést követ el, aki járművel, kerékpárral a zöld felületek nem e célra kijelölt útjain közlekedik, a közutak elválasztó sávjában vagy peremén telepített zöld felületen árusít, kéreget, zöld felületre gépkocsival vagy más járművel behajt, beáll. Az is szabálysértő, aki zöld felületen kutyát póráz nélkül vezet (kivéve a kijelölt sétáltató és futtató helyeket), kempingezik, jogosulatlanul építményt létesít, ott lévő közkifolyónál, kútnál járművet vagy szennyezett tárgyat mos. Bírságra számíthat az is, aki a szökőkutakba, tavakba belép, állatot fürdet bennük, sőt, az is, aki zöld felületen, illetve sporttéren dohányzik.

A lakók kötelezettségei
Újbudán számos társasházhoz tartozik közös kert, és szép számmal akadnak kertes magánházak is, így sokakat érint a tavaszi és őszi metszés. Korábban a zöldhulladékot elégették, ám ez súlyosan környezetszennyező, ezért Budapest teljes területén tilos. Komoly pénzbüntetésre számíthat, aki mégis füstölésbe kezd, ráadásul sokkal hasznosabb komposztálni ezt a nyersanyagot. Megoldást nyújt erre az otthoni komposztálókeret, amit a meghirdetett időpontokban az önkormányzattól is lehet igényelni. Ha erre nincs mód, zöldhulladékgyűjtő zsákokba is gyűjthetjük ezt a hulladékot, amelyet a kerület érintett területein az FKF Zrt. március 7-étől minden csütörtökön elszállít. Az önkormányzat az őszi nagytakarítási akciók részeként aprítékolási szolgáltatást is nyújt, előzetes igénylés esetén. Ilyenkor a legfeljebb 15 centi átmérőjű gallyakat, ágakat a lakosoknak kell a kijelölt gyűjtőpontra szállítaniuk.
A lakóknak kell gondoskodniuk az ingatlanjuk előtti járda, valamint a járda és az úttest közötti terület tisztántartásáról, gyom- és síkosságmentesítéséről. A hó- és síkosságmentesítési kötelezettség egyaránt vonatkozik a kertes családi házakra és a társasházakra, illetve ahol bolt nyílik az utcára, nyitvatartási időben annak üzemeltetőjére is. Csak olyan anyag szórható a járdára, amely nem veszélyezteti a fás szárú növényeket. A téli időszakban kedvezményesen vásárolható zeolitos jégoldó önkormányzati támogatással az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi úti székhelyén. Ha mégis baleset, például elcsúszás miatti törés következne be, az adott járdaszakaszhoz csatlakozó ingatlan tulajdonosa, kezelője tehető felelőssé.
A tavaszi és nyári időszakban különösen figyelni kell a parlagfűirtásra. A törvény értelmében az allergiakeltő növény virágbimbójának kialakulását minden év június 30-áig meg kell akadályozni, utána októberig megfelelő rendszerességgel kaszálni kell a parlagfüvet. Ez vonatkozik a magántulajdonban lévő területekre is: akinek a telkén virágzó parlagfüvet találnak, kényszerkaszálásra és növényvédelmi bírságra számíthat.(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe  

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.