Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. hétfő, Tekla

Rebeka: szerelmi négyszög

Újbuda   |   2019, február 28 - 11:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Balogh Attila legújabb rendezése az emberben rejlő figurák egymáshoz való viszonyát kutatja. A Rebeka ősbemutatóját március 2-án tartják a B32 Galéria és Kultúrtér színpadán.

Szabó Borbála drámája, a Rebeka egy terápia folyamatát meséli el. A fiatal és ambiciózus sztárpszichológus (Egger Géza) szerelmi kapcsolatba bonyolódik border­line személyiségzavarral küzdő páciensével (Kurta Niké). A kliens személyiségében egy depressziós, önsorsrontó női alak mellett egy olyan pezsgő, fiatal, vonzó ember rejtőzik, aki a kezelés során életre kel. Az események ez­után felgyorsulnak, valóság és képzelet végzetesen összekeveredik.
Az előadás mégsem egy betegség, hanem egy szerelmi négyszög komikus és tragikus története. A mű egy megtörtént ügy pszichológiai esettanulmánya alapján született, a megírást kutatómunka előzte meg: Szabó Borbála rendszeresen járt konferenciákra, ahol pszichiáterek, pszichológusok előadásait hallgatta különleges esetekről.
Balogh Attila rendezése egészen közelről, hitelesen mutatja be egy terápiás kezelés zárt és védett közegét. – Úgy látom, hogy a személyiségünk belső világa nagyon is költői hangon szólal meg bennünk – mondta lapunknak a rendező. – Számomra az az igazán izgalmas kérdés, miként lehet ezt a lírai világot színházban megmutatni. Maga az eset csak ürügy arra, hogy valami mélyebb, személyesebb igazságot meséljünk el az emberről. Olyan kérdésekre keressük a választ, hogy vajon ki a beteg, ki az egészséges, hozzáférhet-e a lélekhez a tudomány, bele lehet-e szeretni valakibe, aki nem létezik.
Az előadás nyitott színházi formában, a nézők bevonásával meséli el az eseményeket. A Rebeka kísérlet, amely – elkerülve a katasztrófaturizmus csapdáját – arra keresi a választ, hogy mi a viszonyunk önmagunkhoz.


(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ismét lesz T-MA verseny  

Harmadszor indítja útjára a Képességforrás Egyesület az Összefogás Újbudáért Egyesülettel közösen a T-MA versenyt, amely részben kompetencia alapú, részben a megszerzett ismeretek kreatív felhasználásán alapszik. Idén újdonság a digiértés, vagyis a digitális formában megjelenő információk, szövegek értelmezése, a köztük való gyors és megbízható eligazodás. A rendezvényről az ötletgazda, Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő beszélt.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.