Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Rekordlétszám a Wizz Air félmaratonon

Újbuda   |   2015, szeptember 14 - 14:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több mint 16 ezren indultak vasárnap a 30. Wizz Air Budapest Félmaratonon. A rekord létszámmal megtartott verseny szeptember 13-án vasárnap reggel indult, útvonala Újbudát is érintette. Aki soknak tartotta a 21 kilométert, választhatta a váltófutást párosban vagy akár trióban is.

A tavalyi 13 500-ról 16 134-re nőtt a nevezések száma, egyéniben több mint 11 ezer futó versenyzett a jubileumi, harmincadik félmaratoni eseményen. Magyarországról 920 településről jöttek, külföldről - 65 országból - mintegy kétezer futó érkezett - állítják a szervezők. A legtöbben Nagy-Britanniából regisztráltak, de Új-zélandról, Tunéziából, Kirgizisztánból, Hongkongból és Bolíviából is jöttek versenyzők.

Leggyorsabban a 2013-as győztes, kenyai Henry Kemboi (1:06.27 óra) teljesítette a 21 kilométeres távot. A magyar indulók közül Józsa Gábor (MAC) érte el a legjobb időt a viadalon, amely magyar bajnokság is volt egyben. A nők versenyében Kácser Zita (Békéscsabai AC) diadalmaskodott.

A rendezvényen kerületi cégek és újbudai versenyzők is részt vettek, köztük Király Nóra alpolgármester az Őrzők Alapítvány futónagyköveteként. - Már kétszer futottam félmaratont, azaz 21 kilométert – mondta. Számára megtisztelő volt az alapítvány felkérése, hogy a Tűzoltó utcai Gyermekklinika daganatos beteg gyermekeiért versenyezzen, ezúttal trióban. Az alapítvány keretében idén negyvenen fogtak össze, és míg tavaly ötvenezer forintot gyűjtöttek, addig idén vasárnap reggel már elérték az ötszázezer forintot.

A futók a Szabadság hídon át érkeztek Újbudára majd a Gellért-hegy és a Műegyetem előtt elhaladva a Petőfi hídnál fordultak le a rakpartra és végül a Lánchídon át hagyták el a kerületet. – Nagyon sok külföldi választja ezt a versenyt, hiszen Budapestet tartják sokan az egyik legszebb útvonallal rendelkező félmaratonnak. Külön öröm számomra, hogy Újbudát is érinti a rendezvény – fűzte hozzá Király Nóra.

Tercsényi Dávid először vett részt a félmaratonon: – Cukorbeteg vagyok és számomra különösen ajánlott a mozgás, az utóbbi időben pedig nagyon ráéreztem a futás ízére. Jó stressz oldó és jól lehet gondolkodni közben – mondta.

Szeremlei Zsófi tavaly nevezett először, szerinte óriási élmény ennyi emberrel együtt futni és tudni, hogy mindenki küzd valamiért. - Nem volt kérdés, hogy idén is eljövünk – mondta, mivel állítása szerint az egészségért és a barátokért futott.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.